Redakcja

Kokosowe ziemniaczki dauphinoise z bakłażanem w miso i szpinakową sałatką

Dziś zapraszamy nas na jesienny, sycący trzy składnikowy obiad inspirowany kulinarną kulturą Japonii. Lekko pikantne, kremowe ziemniaczki, słodkawy, pieczony w miso bakłażan i sezamowa sałatka ze szpinaku to ostatnia propozycja azjatyckiej odsłony wegańskich przepisów Mickey Rottena. Malowane miso bakłażany pięknie komponują się z kilimami opadłych liści i ciepłym jesiennym słońcem. Korzystajcie! Itadakimasu!

– 2/11/2015 –

Składniki (dla 5-6 osób):

ziemniaczki dauphinoise:

  • 1.5 kg mącznych ziemniaków
  • 1.5 l mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki stołowe pasty z wasabi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na 5 mm grubości plastry. Gotujemy w mleku kokosowym wraz z solą i dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku na wpół-twardo tak, aby były lekko miękkie, ale ciągle się nie rozpadały. Wyjmujemy z mleka i lekko studzimy. Foremkę do zapiekania smarujemy ząbkiem czosnku rozciętym na pół. Z plastrów ziemniaków układamy 2-3 warstwy w taki sposób aby bok każdego plastra zachodził na następny do uzyskania czegoś na kształt rozłożonego wachlarza. Mleko kokosowe, w którym gotowały się ziemniaki mieszamy z pastą wasabi i zalewamy nim ziemniaki do momentu pokrycia ostatniej warstwy ale nie powyżej. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do momentu lekkiego zarumienienia się – około 20-30 minut.

 

sałatka ze szpinaku:

  • 1000 g świeżego szpinaku
  • 80 g oleju sezamowego
  • 80 g jasnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki

Umyty szpinak blanszujemy 20-30 sekund w osolonym wrzątku – dokładnie odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i polewamy resztą składników dokładnie wszystko ze sobą mieszając. Czekamy 10-15 minut aby smaki się dobrze ze sobą „przegryzły”

bakłażany w miso:

  • 3 bakłażany
  • 200 g pasty miso
  • 100 g wody
  • 100 g cukru
  • 50 g sake
  • 100 g oliwy z wytłoczyn oliwek

Mieszamy dokładnie ze sobą miso, wodę, cukier oraz sake. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nacinamy wewnętrzną stronę krzyżowo nie przecinając skórki, smarujemy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 30-40 minut. Podczas ostatnich 10 minut pieczenia smarujemy bakłażany 2- 3 razy pastą miso. Wyjmujemy w pieca i każdą połówkę kroimy ukośnie na 3 części.

Na talerz wykładamy porcję pieczonych ziemniaków, 2-3 kawałki bakłażana i kilka łyżek sałatki.

 

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus