młode marchewki:
- 500g małych marchewek
- kilka gałązek tymianku
- 4 anyże gwiazdkowe
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Marchewki dokładnie myjemy ale nie obieramy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu pod przykryciem smażymy marchewki razem z anyżem i tymiankiem około 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i smażymy kolejne 5-8 minut. Wyrzucamy anyż oraz tymianek. Trzymamy marchewki w cieple.
ziemniaczki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 300 g szpinaku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól do smaku
Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości. Szpinak blanszujemy 10 sekund w osolonym wrzątku a następnie dokładnie odciskamy z wody i ciągle jeszcze gorący mieszamy z ziemniakami, oliwą i solą. Trzymamy w cieple.
grzyby:
- 800 g leśnych grzybów
- 1 posiekana szalotka
- 3 ząbki czosnku w łupinach, lekko zmiażdżone
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Grzyby dokładnie czyścimy pędzelkiem z piasku. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Na oliwie szklimy szalotkę wraz z czosnkiem, dodajemy grzyby i smażymy kolejne 10 minut na średnim ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na cztery talerze wykładamy ziemniaczki ze szpinakiem, marchewki oraz grzyby.
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcia: Magazyn Usta