Redakcja

Leśne grzyby z patelni ze szpinakiem, ziemniaczkami i młodymi marchewkami

Czas już żegnać się z jesienią. Temperatury coraz niższe, na drzewach już liści brak i słońca coraz mniej. Na niedzielnym spacerze po lesie udało nam się zebrać ostatnie opieńki i na ich bazie Mickey Rotten stworzył pyszny, zdrowi i banalnie prosty wegański obiad. Dobrego poniedziałku, dobrego tygodnia!

– 23/11/2015 –

młode marchewki:

  • 500g małych marchewek
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 anyże gwiazdkowe
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Marchewki dokładnie myjemy ale nie obieramy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu pod przykryciem smażymy marchewki razem z anyżem i tymiankiem około 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i smażymy kolejne 5-8 minut. Wyrzucamy anyż oraz tymianek. Trzymamy marchewki w cieple.

ziemniaczki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości. Szpinak blanszujemy 10 sekund w osolonym wrzątku a następnie dokładnie odciskamy z wody i ciągle jeszcze gorący mieszamy z ziemniakami, oliwą i solą. Trzymamy w cieple.

grzyby:

  • 800 g leśnych grzybów
  • 1 posiekana szalotka
  • 3 ząbki czosnku w łupinach, lekko zmiażdżone
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby dokładnie czyścimy pędzelkiem z piasku. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Na oliwie szklimy szalotkę wraz z czosnkiem, dodajemy grzyby i smażymy kolejne 10 minut na średnim ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku.

Na cztery talerze wykładamy ziemniaczki ze szpinakiem, marchewki oraz grzyby.

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcia: Magazyn Usta





comments powered by Disqus