JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Leśne grzyby z patelni ze szpinakiem, ziemniaczkami i młodymi marchewkami

młode marchewki:

  • 500g małych marchewek
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 anyże gwiazdkowe
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Marchewki dokładnie myjemy ale nie obieramy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu pod przykryciem smażymy marchewki razem z anyżem i tymiankiem około 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i smażymy kolejne 5-8 minut. Wyrzucamy anyż oraz tymianek. Trzymamy marchewki w cieple.
ziemniaczki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości. Szpinak blanszujemy 10 sekund w osolonym wrzątku a następnie dokładnie odciskamy z wody i ciągle jeszcze gorący mieszamy z ziemniakami, oliwą i solą. Trzymamy w cieple.

grzyby:

  • 800 g leśnych grzybów
  • 1 posiekana szalotka
  • 3 ząbki czosnku w łupinach, lekko zmiażdżone
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby dokładnie czyścimy pędzelkiem z piasku. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Na oliwie szklimy szalotkę wraz z czosnkiem, dodajemy grzyby i smażymy kolejne 10 minut na średnim ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na cztery talerze wykładamy ziemniaczki ze szpinakiem, marchewki oraz grzyby.
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcia: Magazyn Usta

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin