JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 2: ciastka owsiane

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki żurawin, pokruszonych suszonych bananów, posiekanych orzechów lub czekolady
  • 1 czekolada biała lub gorzka
Wszystkie sypkie składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy posiekane masło i jajko, zagniatamy. Ciasto powinno być mokre, ale nie bardzo klejące, aby osiągnąć dobrą konsystencję można dodać odrobinę mąki.
Dzielimy je za pomocą dużej łyżki do lodów – powinno wyjść około 20 ciastek, można też ciasto rozwałkować na porządnie oprószonej mąką stolnicy i ciąć w prostokąty. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane (około 15-20 minut). Wyjmujemy blachę z pieca, odstawiamy na 2-3 minuty aż stwardnieją i dopiero przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy ciastka według uznania – ja najbardziej lubię zanurzać je do połowy, można też robić czekoladowe „mazy” na całej powierzchni. Moim zdaniem do orzechów i bananów najlepiej pasuje gorzka czekolada a do żurawiny biała.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa