Redakcja

Pudełko 2: ciastka owsiane

Idealny prowiant na jesienne wycieczki z maluchami (i nie tylko). Łatwe w przygotowaniu, można je przechowywać nawet do siedmiu dni. Płatki owsiane można spokojnie nazwać superfoodem, świetnie zaspakajają głód, są łagodne dla żołądka, dostarczają dużo energii, mają masę dobrego błonnika i substancji mineralnych, a nawet zdaniem amerykańskich naukowców zapobiegają miażdżycy i nowotworom. Sami kontrolujemy co do nich dodajemy: ja najbardziej lubię z kwaśną żurawiną, mój syn z suszonym bananem.

– 5/11/2015 –

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki żurawin, pokruszonych suszonych bananów, posiekanych orzechów lub czekolady
  • 1 czekolada biała lub gorzka
Wszystkie sypkie składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy posiekane masło i jajko, zagniatamy. Ciasto powinno być mokre, ale nie bardzo klejące, aby osiągnąć dobrą konsystencję można dodać odrobinę mąki.

Dzielimy je za pomocą dużej łyżki do lodów – powinno wyjść około 20 ciastek, można też ciasto rozwałkować na porządnie oprószonej mąką stolnicy i ciąć w prostokąty. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane (około 15-20 minut). Wyjmujemy blachę z pieca, odstawiamy na 2-3 minuty aż stwardnieją i dopiero przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy ciastka według uznania – ja najbardziej lubię zanurzać je do połowy, można też robić czekoladowe „mazy” na całej powierzchni. Moim zdaniem do orzechów i bananów najlepiej pasuje gorzka czekolada a do żurawiny biała.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie magazyn USTA




comments powered by Disqus