Redakcja

Pudełko 3: Sałatka ziemniaczana z jajkami przepiórczymi

Dzisiaj lunchbox ziemniaczany, którym witamy sezon korzeniowych, bulwiastych, czyli zimę. Ta salatka na pewno doda nam energii przed nadchodzącym treningiem lub ciężkim dniem w pracy oraz złagodzi nasze zszargane nerwami żołądki.

– 12/11/2015 –

Ziemniaki należy wybierać jak najmłodsze – im dłużej leżą tym a mniej mają witaminy C. A także gatunki jak najbardziej żółte: zawierają one więcej beta-karotenu. Należy je gotować na parze w mundurkach, aby zatrzymać wewnątrz jak najwięcej składników odżywczych. Jajka przepiórcze uzupełniają nasz posiłek w białka i jesteśmy gotowi do działania.

Składniki:
  • 1/2 kg drobnych ziemniaków (dobrze wyszorowanych, nieobranych)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 5 jajek przepiórczych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej takiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Ziemniaki gotujemy na parze w mundurkach – odstawiamy do ostygnięcia. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (6 minut) – gdy ostygną obieramy. Cebulę i selera naciowego obieramy, a następnie drobno siekamy.

    Do słoika wlewamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.Wszystkie składniki (poza jajkami) mieszamy razem, wkładamy do szczelnego pudełka, na wierzch układamy jajka. Smacznego!

    Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA




comments powered by Disqus