JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 3: Sałatka ziemniaczana z jajkami przepiórczymi


Ziemniaki należy wybierać jak najmłodsze – im dłużej leżą tym a mniej mają witaminy C. A także gatunki jak najbardziej żółte: zawierają one więcej beta-karotenu. Należy je gotować na parze w mundurkach, aby zatrzymać wewnątrz jak najwięcej składników odżywczych. Jajka przepiórcze uzupełniają nasz posiłek w białka i jesteśmy gotowi do działania.

Składniki:
  • 1/2 kg drobnych ziemniaków (dobrze wyszorowanych, nieobranych)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 5 jajek przepiórczych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej takiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Ziemniaki gotujemy na parze w mundurkach – odstawiamy do ostygnięcia. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (6 minut) – gdy ostygną obieramy. Cebulę i selera naciowego obieramy, a następnie drobno siekamy.

    Do słoika wlewamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.Wszystkie składniki (poza jajkami) mieszamy razem, wkładamy do szczelnego pudełka, na wierzch układamy jajka. Smacznego!

    Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa