Redakcja

Pudełko 4: Gofrowa kanapka z marchewką, mango i indykiem

Za oknem coraz ciemniej, dlatego dziś proponujemy niezwykłe kanapki z odrobiną słońca. Miękkie mango idealnie komponuje się z kwaśną limonką, chrupiącą marchewką i delikatnym gofrem. Całość stanowi idealny lunch, który zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, doda nam energii, pobudzi do działania. A żeby tego było mało, jeśli męczy nas chrypka, mango złagodzi ból, wyleczy tę drobną dolegliwość.

– 26/11/2015 –

Składniki:

  • 150 g  mąki pszennej l
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • + 1/2 piesi indyka
  • 1 limonka
  • marchewka
  • dojrzałe mango

W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy roztopione masło, żółtka i połowę mleka – dokładnie miksujemy dodając stopniowo resztę mleka. Odstawiamy na bok. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodajemy stopniowo do masy i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty.

Mięso indyka kroimy w cienkie plasterki wrzucamy do miseczki dodajemy sól, pieprz, sok i skórkę z 1/2 limonki. Odstawiamy na 15-20 minut, potem smażymy na patelni grillowej. Marchewkę kroimy w cieniuteńkie, długie paseczki. Mango obieramy i kroimy w plastry. Gdy gofry wystygną robimy kanapki, najpierw układamy marchewkę, mango – skrapiamy je limonką, i indyka, zamykamy drugim kawałkiem gofra.

Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus