Monika Brzywczy

Chipsy ryżowe, purée z selera i kasztany w kawie i brandy

Kolejny przepis Mickey Rottena łączy dwie wspaniałe kultury kulinarne: francuską i azjatycką. Spróbujcie pobawić się robieniem chipsów ryżowych – to bardzo proste, a daje tyle radości. Anyżkowe nuty selerowego purée podkreśla kardamon, a infuzowana kawą brandy podbija smak kasztanów. A całość spaja właśnie wcześniej wspomniany chrupiący papier ryżowy.

– 1/12/2015 –

 

Chipsy ryżowe

  • 6-8 blatów papieru ryżowego
  • 400ml oleju do smażenia

Olej rozgrzewamy w rondelku do 180ciu stopni. Łamiemy papiery ryżowe na ćwiartki ( najlepiej sprawdzą się te używane do sajgonek na robionych świeżo a nie do smażenia) i wrzucamy pojedynczo na 3-4 sekundy do rozgrzanego oleju. Powinny się błyskawicznie „nadmuchać” . Odsączamy na ręcznikach papierowych i odkładamy na bok.

Purée

  • 500 g selera naciowego- umytego i grubo posiekanego
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
  • nasiona z pięciu sztuk kardamonu, utarte w moździerzu
  • 60 g wytrawnego białego wina
  • 100 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę wraz z selerem około 5-8 minut. Dodajemy kardamon, wino i smażymy kolejne 2 minuty. Całość dokładnie blendujemy na gładkie puree, solimy i pieprzymy. Przeciskamy przez drobne sito i trzymamy w cieple.

Kasztany:

  • 250 g ugotowanych jadalnych kasztanów
  • 100 g rodzynek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • garstka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 80 g brandy
  • łyżeczka ziaren kawy
  • sól i pieprz do smaku

Kawę rozcieramy w moździerzu i zalewamy brandy. Podpalmy, uważając aby nic nie spalić naokoło i infuzujemy 10 minut. Przelewamy przez drobne sito. Kasztany kroimy w paski i przesmażamy wraz z rodzynkami 5 minut na rozgrzanej oliwie. Dodajemy brandy, lekko odparowujemy, solimy i pieprzymy. Posypujemy natką pietruszki. Pomiędzy 4 talerze rozsmarowujemy ciepłe piure z selera, posypujemy kasztanami i podajemy z chipsami ryżowymi.

 

 

Przepis Mickey Rotten, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus