Redakcja

Pudełko 5: sałatka z radicchio, pieczoną dynią i sosem miodowo-orzechowym

Kolor jest równie ważny co smak. Tym razem do pudełka pakujemy lekko gorzki fiolet, słodkawy pomarańcz i jasnożółtą orzechową słodycz. Komponując posiłki, zwracając uwagę na kolory możemy poprawić sobie nastrój, sprawić, że lunch będzie nie tylko szybkim sposobem na naładowanie akumulatorów, ale też przyjemnością. A dzięki obecności orzechów i miodu długo po posiłku nasze umysł i ciało będą miały energię do działania.

– 9/12/2015 –

Składniki:

 

  • 1/2 główki radicchio drobno posiekana
  • kawałek dyn piżmowej
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki suchej)
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól/pieprz

Dynię zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach aż będzie miękka (około 15-20 minut). W międzyczasie gotujemy komosę (najpierw dokładnie płuczemy, potem pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5 przez 20 minut).

Upieczoną dynię rozwijamy z folii i odstawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy w drobne kawałki. W blenderze dokładnie miksujemy miód, orzechy, sól, pieprz i sok z cytryny. W mice mieszamy komosę, radicchio i sos orzechowy. całość przekładamy do pudełka, na wierzchu układamy dynię.

 

Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA





comments powered by Disqus