JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 5: sałatka z radicchio, pieczoną dynią i sosem miodowo-orzechowym


Składniki:
 

  • 1/2 główki radicchio drobno posiekana
  • kawałek dyn piżmowej
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki suchej)
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól/pieprz

Dynię zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach aż będzie miękka (około 15-20 minut). W międzyczasie gotujemy komosę (najpierw dokładnie płuczemy, potem pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5 przez 20 minut).
Upieczoną dynię rozwijamy z folii i odstawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy w drobne kawałki. W blenderze dokładnie miksujemy miód, orzechy, sól, pieprz i sok z cytryny. W mice mieszamy komosę, radicchio i sos orzechowy. całość przekładamy do pudełka, na wierzchu układamy dynię.
 
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa