Redakcja

Pudełko 6: sałatka z kozim serem, kaszą gryczaną, pieczonymi pomidorami i rukolą

Już za tydzień święta, a co za tym idzie dużo jedzenia. Polecamy się do tego dobrze przygotować i zmienić dietę na lżejszą. Kasza gryczana świetnie działa na nasz układ trawienny, oczyszcza go i wzmacnia. Do tego ma właściwości rozgrzewające, co może się przydać, zwłaszcza że wszyscy jesteśmy przemęczeni, a pogoda nas nie rozpieszcza.

– 17/12/2015 –

SKŁADNIKI:
  • 150 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • duża garść rukoli
  • kilka pomidorków cherry
  • kozi ser solankowy
  • oliwa
sos:
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Pomidorki cherry skrapiamy oliwą i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Oliwę mieszamy z octem w proporcjach 3:1, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Najwygodniej jest zrobić to w słoiku z nakrętką.

    Kaszę studzimy i mieszamy z rukolą. Ser kruszymy i dodajemy do kaszy. Całość skrapiamy sosem i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidorki.

    Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA




comments powered by Disqus