JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

USTA 8


 
Długo naradzaliśmy się jaki przewodnik przygotować dla was tym razem. Skoro byliśmy już w Poznaniu, Trójmieście i Wrocławiu to może czas na Śląsk? Ale w listopadzie? Industrialny pejzaż świetnie sprawdza się latem, gdy pół Polski pielgrzymuje tu na muzyczne festiwale ale teraz? Czy nie będzie to zbyt mroczny obrazek?
 
2015-12-07 09.03.44 pm
Kiedy przyjechaliśmy do Katowic właśnie zamykał się jeden z naszych ulubionych lokali. Nie przetrwał, skapitulował po roku funkcjonowania, choć zdawało się, że ma wszystkie atuty, by zawojować rynek. W miejscu, w którym chcieliśmy zrobić reportaż o mądrej rewitalizacji zastaliśmy bezsensownie zdewastowane zabytki. Nasz pierwszy dzień na Śląsku dał nam w kość.
Na szczęście następnego spotkaliśmy mądrych aktywistów miejskich i kucharzy, którzy gotują z taką pasją, że na nowo uwierzyliśmy w potencjał Śląska – odkrywajcie go razem z nami!
 
 
2015-12-07 08.52.43 pm
 
Mamy nadzieję, że w przeciwieństwie do Marka Raczkowskiego, z którym udało nam się porozmawiać o nowym etapie w jego życiu, macie apetyt, bo w tym numerze zabieramy was na wyjątkowe przyjęcie w lesie, karmimy polskimi słodyczami odmienionymi przez Michal Bouton z Tel Awiwu, uczymy jak przygotować pomidorowe consommé z wędzonym w jaśminie mleku kokosowym. Naszą sekcję tym razem poświęcamy narzędziom kuchennym, bo jak wszystkich miłośników dobrej kuchni  fascynują nas piękne i użyteczne akcesoria.
 
 
2015-12-07 09.01.36 pm 2015-12-07 09.01.50 pm
 
Opisujemy ich historię oraz ludzi, którzy je produkują i sprzedają. Niektóre z nich na pewno mogą być wyszukanymi podarunkami świątecznymi, ale które są nam naprawdę niezbędne? Mniej mieć, zredukować, oddzielić ważne, piękne, trwale i potrzebne od tego, co zaśmieca – piszą zgodnym głosem Ania Królikiewicz oraz Gosia i Tomek Rygalikowie. Okres końca roku to dobry moment na takie porządki. Ale zanim je zaczniecie, warto jeszcze poznać ludzi, którzy w swoją pracę wkładają serce i choć nie kończyli specjalistycznych szkół mogą uczyć, jak powinien wyglądać dobry serwis w restauracji. Zdajemy sobie sprawę, że przeżycie restauracyjne tworzy nie tylko to, co na talerzu, smak, ale też to, jak zostaniemy obsłużeni, a także w jakim wnętrzu, ba, nawet logotyp, nazwa, elementy identyfikacji  wizualnej nastawiają nas, zapowiadają jakość, standard jedzenia. Dlatego w nowych USTACH przedstawiamy grafików i studia graficzne, którzy tworzą jedne najciekawsze dziś projekty dla gastronomi.
 
2015-12-07 09.02.41 pm
 
Last but not least mamy dla was też rozmowę z jednym z najlepszych kucharzy świata Magnusem Nilssonem z duńskiego Faviken, który wydał właśnie The Nordic Cookbook. Książka analizuje smaki, techniki, zjawiska, które tworzą kuchnię północy. Skoro już o niej mowa, to Beata Chomątowska w swojej monograficznym artykule o owsiance, zdradza, z czym są ją w stanie zjeść Skandynawowie i nie jest to miód, owoce czy cynamon, o nie!
 
 
2015-12-07 09.02.18 pm

 

 
A że święta tuż tuż, nie mogło zabraknąć prezentów ! Mamy aż 6 stron inspiracji, co może znaleźć się też pod waszą choinką. Mądre, wyszukane, piękne – takie mamy nadzieję będą też wasze Święta.
 
 
2015-12-07 09.03.18 pm
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa