Redakcja

Migdałowe curry z dynią i salsą mango

Dla tych wszystkich, którzy nie mogą sobie pozwolić na zimowa ucieczkę w kierunku słońca, Mickey Rotten przygotował kulinarne mini wakacje. Pozwólcie, aby odrobina słońca przez talerz spłynęła do waszych UST.

– 29/01/2016 –

 

 

Składniki (5 osób):

 

  • 800 g obranej i pokrojonej w grubą kostkę dyni
  • 150 g zielonej fasolichrupiący ryż:
  • 11/2 szklanki ryżu
  • ciut ponad 2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki stołowe oleju sezamowego
  • 2-3 szczypty solicurry:
  • 700 g wody
  • 300 g masła migdałowego
  • 5 ostrych chilli bez nasion
  • 5 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych płaską stroną noża
  • 1 nieduża cebula, obrana i grubo posiekana
  • 30 g obranego, grubo posiekanego imbiru
  • 10 liści limonki kafiru
  • 5 szt. trawy cytrynowej, umytej i posiekanej
  • 50 g łodyg kolendry
  • 140 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru kokosowego lub palmowego
  • 2-3 duże szczypty solisalsa mango:
  • duże dojrzałe mango
  • sok z 1 limonki
  • szczypta soli
  • garstka grubo posiekanej kolendry
  • garstka grubo posiekanej tajskiej bazyliiRyż zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu do momentu zawrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 10minut pod przykryciem. Wyłączamy źródło ciepła i zastawiamy 10 minut bez odkrywania. Formujemy nieduże prostokąty grubości 2 cm i dokładnie schładzamy.
    Wszystkie składniki curry zza wyjątkiem wody i połowy oleju blendujemy na gładką masę. W woku rozgrzewamy resztę oleju i przesmażamy naszą pastę na średnim ogniu około 5ciu minut, często mieszając. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy dynię wraz z fasolką i gotujemy pod przykryciem do miękkości – około 10-15 minut.
    Podczas gotowania curry rozgrzewamy olej sezamowy i na małym ogniu smażymy na chrupko nasze prostokąty z ryżu. Solimy do smaku.
    Mieszamy ze sobą wszystkie składniki salsy.
    Na dno miseczek wlewamy ugotowane curry. Na wierzchu układamy chrupiący ryż wraz z salsą z mango.Przepis: Michał Gniłka, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski || Magazyn Usta




comments powered by Disqus