JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Polski Stół – porozumienie ponad podziałami


 
Spotkali się w 2014 na Targach Ambiente i byli gotowi do tego, by wspólnie działać. Choć różniło ich wiele – trzy zupełnie inne technologie, inne produkty i ich zastosowania – w procesie projektowania szukali tego, co łączy. Przecież każda z tych trzech firm tworzyła produkty należące do kanonu zastawy stołowej jeszcze 50 lat temu tak powszechnie goszczącej w polskich domach. Każdy z nich to solidna, rzemieślnicza robota – opierająca się na wiedzy i doświadczeniu pokoleń oraz surowcach, które lokalnie, na Dolnym Śląsku, są pozyskiwane. Dodatkowo, z silną tożsamością, zakodowaną w technologii i świadomości użytkowników. Obecnie mocno zapomniane, często kojarzące się z przestarzałą stylistyką i w większości sprzedawane poza krajem. Firmy te ostatnimi laty współpracowały z projektantami, odświeżały dawne tradycje i szukały nowych dróg do prezentacji swojego dorobku. Znając jej wartość, były zarazem gotowe na wyzwania i zmiany.
 
 
2016-01-08 10.35.28 am 2016-01-08 10.35.42 am
 
Te nadeszły inspirowane przez Katarzynę Świętek. Razem zrobili rzecz bez precedensu w polskim projektowaniu użytkowym. Co miesiąc przedstawiciele Porcelany Kristoff z Wałbrzycha, Manufaktury w Bolesławcu i Huty Julia z Piechowic spotykali się, by dyskutować o tym, co dzieli i łączy ich wyroby, jak najlepiej wyeksponować cechy każdej z materii, a zarazem pamiętać, by całość była ze sobą spójna i pasująca do danej „sytuacji jedzeniowej”. Efektem ich prac są trzy – dwa śniadaniowe i deserowy – zestawy naczyń stołowych, których premiera odbyła się na zeszłorocznym Łódź Design. Eleganckie szkło kryształowe, delikatna porcelana i ciężka, w porównaniu z nimi, kamionka – zostały połączone wspólnym motywem plastra miodu – żłobionym w kryształach i zdobionym na białej ceramice kolorem kobaltowym. Produkty są lekkie, proste i eleganckie – sięgają do estetyki, która używana była przez te fabryki od samych ich początków, a zarazem mają charakter dizajnerskich, nowoczesnych i funkcjonalnych produktów, o czym sami możemy zaświadczyć. Posiadają zdecydowane formy i odbijają konteksty, w których powstawały – „polskość” w tym wymiarze zyskuje postać świadomą i konkurencyjną, wobec np. skandynawskiego, czy zachodnioeuropejskiego projektowania podobnych przedmiotów użytkowych. Rzemieślnicza technologia, w której ludzkie ręce dotykają tych produktów niezliczoną ilość razy, to doskonały wstęp do tego, by celebrować śniadania i stawiać kropkę nad „i” delektując się deserem. Warto zasiąść do stołu z polskim produktem!
 
 
2016-01-08 10.30.11 am
 
Zestawy sprzedawane są jedynie w pełnych kompletach, można je kupić w sklepach internetowych Porcelany Kristoff, Manufaktury w Bolesławcu i Huty Julia oraz stacjonarnie w trzech miejscach we Wrocławiu – w showroomie Manufaktury w Bolesławcu, Stacji Dizajn i Design Expo. Więcej informacji na stronie projektu www.polskistol.com.
 
Tekst: Agnieszka Szydziak, zdjęcia:Agnieszka Szydziak i materiały organizatorów
 
 
 
 
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa