JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Śledź w oleju z śliwką suszoną


Składniki:
 

  • filety śledziowe 500g á la Matias
  • 500 ml oleju lniany i rzepakowy 1:1
  • 10 szt. śliwki wędzonej bez pestek
  • pieprz
  • 1/2 dojrzałego mango
  • sok i skórka z 1/2 limonki
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie aż stracą słony smak (nawet 6-7 razy przez około 2h). Śliwki kroimy w cieniutkie paski – upewniając się czy nie ma w nich pestek i ogonków. Mango drobno siekamy i mieszamy z sokiem i skórką z limonki. Wypłukane śledzie kroimy w ok. 2 cm kawałki, w sporej misce zalewamy olejem i dodajemy śliwki oraz odrobine pieprzu. Serwujemy z razowym chlebem i odrobiną mango na wierzchu.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa