Redakcja

Śledź w oleju ze śliwką suszoną

Pudełko 7: dla tych, którzy kochają śledzie, którzy w święta się nimi nie przejedli i wciąż jeszcze mają ochotę na zimową rybkę. Śledzie są pełne mikroelementów, aminokwasów, mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Mówiąc krótko to samo zdrowie. Zapakujcie tego śledzia i idźcie do znajomych, sąsiadów, przyjaciół i jedźcie razem. Warto dzielić się i dbać o siebie nie tylko od święta.

– 22/01/2016 –

Składniki:

 

  • filety śledziowe 500g á la Matias
  • 500 ml oleju lniany i rzepakowy 1:1
  • 10 szt. śliwki wędzonej bez pestek
  • pieprz
  • 1/2 dojrzałego mango
  • sok i skórka z 1/2 limonki
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie aż stracą słony smak (nawet 6-7 razy przez około 2h). Śliwki kroimy w cieniutkie paski – upewniając się czy nie ma w nich pestek i ogonków. Mango drobno siekamy i mieszamy z sokiem i skórką z limonki. Wypłukane śledzie kroimy w ok. 2 cm kawałki, w sporej misce zalewamy olejem i dodajemy śliwki oraz odrobine pieprzu. Serwujemy z razowym chlebem i odrobiną mango na wierzchu.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: Magazyn USTA




comments powered by Disqus