Wszytko zaczęło się od własnych podróży, podczas których Agnieszka, Anetta i Marzena zawsze poszukiwały miejscowych smaków. A że z wrocławskimi kulinariami są związane od lat, postanowiły przyciągać do Wrocławia turystów, aby pokazać im niezwykle dynamiczny rozwój wrocławskiej sceny kulinarnej. Wiedzą, co, kiedy i gdzie warto zjeść, ponadto wraz z turystami „wchodzą do kuchni” i dają szansę na spotkanie z najlepszymi specjalistami we wrocławskim gastronomicznym świecie. Jak mówi Agnieszka Szydziak, inicjatorka projektu: – Przedstawiamy wrocławską gastronomię z perspektywy żywej miejskiej tkanki, jako element kultury, historii i tożsamości żyjących tu ludzi. A najważniejsze, wchodzimy z turystami tam, gdzie nie każdy może wejść! Tworzymy dla nich odpowiednio nasycone i odpowiednio długie programy wycieczek, w których: spacery szlakami kulinarnymi, kolacje degustacyjne, warsztaty, spotkania z szefami kuchni i innymi specjalistami z branży kulinarnej, eventy jedzeniowe, seanse filmowe z kuchnią w tle i wiele innych. Wystarczy wygodnie rozsiąść się za stołem, my zorganizujemy najlepszą wrocławską kulinarną przygodę!
Właśnie rusza pula wycieczek na pierwszy kwartał 2016 roku, są one skierowane do wciąż głodnych poszukiwaczy nowych smaków, śledzących kulinarne nowinki, tych, którzy chcą zobaczyć Wrocław z nietypowej perspektywy oraz do turystów zagranicznych. Wycieczki odbywają się w każdą sobotę i niedzielę, trwają około 6 godzin. W aktualnej ofercie są trzy opcje do wyboru: „Gorące adresy wrocławskich kulinariów”, „Wege Wrocław” i „Kurs kuchni polskiej dla obcokrajowców”. W następnych sezonach kalendarz wzbogaci się o inne wyprawy tematyczne, a cały czas, dodatkowo będą się pojawiać się w nim wycieczki specjalne, związane z wydarzeniami w mieście, jego historią, świętami i innymi pretekstami, by znów zasiąść do stołu.
Już w najbliższy weekend wraz ze Still Hungry turyści przybyli na Weekend Otwarcia Europejskiej Stolicy Kultury 2016 będą mogli przywitać ten niesamowity dla Wrocławia rok kulinarnym spacerem. Zacznie się on brunchem w sobotnie przedpołudnie w zabytkowej Hali Targowej i skończy kolacją i zwiedzaniem jednego z browarów.
Szczegółowo o najbliższym spacerze kulinarnym po Wrocławiu https://www.facebook.com/events/1642388426025610/
Więcej informacji https://www.facebook.com/still.hungry.wro/
materiały prasowe Still Hungry
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Oko na Wrocław vol. 4
Kilka chwil w łóżku z Yoko i Johnem, japońska godzina rozkoszy dla ciała i podniebienia, relaks w ogrodzie instalacji pełnej dźwięków i zapachów, jednodniowa galeria sztuki i instalacje site specific – po roku nieobecności, znów wracamy do Wrocławia, by 7 września w ramach wydarzenia Oko na Wrocław pokazać Wam – w zupełnie nowy sposób – najciekawsze
# design, jedzenie, Oko na Wrocław, rzemiosło, WrocławSEKRETNE SŁOWO NATALII LL
Seks? Sztuka? Sen? Legenda wrocławskiego cool generation zdradza nam swoją receptę na długowieczność. I opowiada o tym, jak powstawały jej słynne prace z cyklu „Sztuka konsumpcyjna”. Drzwi hotelowego apartamentu otwiera energiczna blondynka w ciemnych okularach. Czarna marynarka, młodzieńczy krok. 78 lat? To niemożliwe. Od pierwszych minut spotkania jesteśmy oczarowani jej energią, otwartością, śmiechem. Zostało kilka godzin do
# akt, Andrzej Lachowicz, Chwałczyk, CSW, Ludwiński, Natalia LL, sztuka, Sztuka konsumpcyjna, WrocławSzkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcu