
Fenek Kaktus zadebiutował w grudniu, podczas 9 edycji stołecznych Przetworów. Agata Klimkowska i Tosia Kiliś, studentki School of Form, pokazały serię pięknych ręcznie malowanych naczyń porcelanowych. Niektóre z nich się do nas uśmiechają, z innych da się wypić kawę lub zjeść płatki na śniadanie, choć generalnie są przede wszystkim doniczkami. Skąd wziął się pomysł na Fenka? Agata:
# Arisona, Ceramika, Fenek, Poznań, Przetwory, School of Form, WarszawaNa ulicy Tamka nikt nie mówi o alternatywnych sposobach parzenia kawy, nikt nie zabrania krowiego mleka i nie wznosi oczu ku niebu gdy prosimy o americano. Na ulicy Tamka nie usłyszymy ani o trzeciej, ani o dziesiątej fali kawy. Tamka po prostu przelewa – dobrą kawę. Na kawowej mapie warszawskiego Powiśla pojawiło się nowe miejsce
# aeropress, drop. chemex, Michał Janica, Przemysław Nieciecki, Stor, TamkaNowy Jork? Oczywiście z postojem w Café Henrie. Wpadamy na lunch do ulubionej restauracji Chloë Sevigny i odkrywamy autorskie, kulinarne podejście Camille Becerra. Z dala od modnych dzielnic, bo w opuszczonym garażu Lower East Side. I to wszystko w intrygującym wnętrzu zaprojektowanym przez nowojorskich artystów. Wcześniej znajdował się tutaj garaż należący do budki hot-dog’owej. Teraz
#Lekarska to malutka, malownicza uliczka ukryta w samym centrum Warszawy. Tu mieści się słynna willa Rechowiczów, scenografów, autorów pawilonów wystawowych, tkanin dekoracyjnych i prac malarskich. I tu właśnie działa kawiarnia yestersen – platformy, która sprzedaje przedmioty vintage. Górne piętra tej przedwojennej willi to ich biuro, a dolne połączone z ogrodem ugości nas świetną kawą speciality.
# Cophi, Karol Misztal, Lekarska, MUUS Warsaw, rechowicz, vintage, yestersen, yestersen café