Redakcja

Bataty i naamy

Pudełko 10:  Koniec zimy to czas, gdy nasza skóra, włosy i umysł potrzebują wsparcia. Niskie temperatury, brak słońca bardzo źle na nas wpływa. W takim momencie z pomocą przychodzą bataty czyli słodkie ziemniaki pełne beta karotenu. On zadba o naszą skórę, witamina C w nim zawarta wzmocni odporność. Batat jest 50% bardziej odżywczy niż zwykły ziemniak, ale też ma dość niską kaloryczność.

– 16/02/2016 –

Do tego cynamon z swoją niezliczoną ilością właściwości: jest antybakteryjny, zmniejsza łaknienie słodyczy, obniża poziom cukru, podnosi samopoczucie oraz usprawnia myślenie. Uff! Słodkie ziemniaki warto połączyć z miękkimi, puchatymi, lekko kwaśnymi – chlebkami Naam i już mamy gotowy lunch idealny!

 

JOGURTOWE CHLEBKI NAAM

  • 75 ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 7 g świeżych drożdży
  • 225 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • Olej kokosowy do smażenia

 

W misce łączymy: cukier puder, drożdże, mleko. Odstawiamy ma kilka minut – aż się spieni. W drugiej misce łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz drożdże z pierwszej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajko, jogurt i oliwę i zagniatamy: około 10 minut aż będzie gładkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia – minimum godzinę, maksymalnie 12h .

Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy patelnie, przecieramy olejem kokosowym. Zwilżoną oliwą dłonią urywamy kawałki ciasta i formujemy placuszki. Smażymy aż będą złote.

 

FRYTKI Z BATATÓW

  • 2 bataty
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól do smaku

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski dodajemy przyprawy i olej – dokładnie mieszamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż będą miękkie (można też upiec w 170 stopniach około 20 minut).

 

Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/Magazyn USTA





comments powered by Disqus