Redakcja

Chrupiące ciastko z selera, duszony por i boczniak w białym winie

Czas na danie główne, cztero-daniowego, wegańskiego menu, jakie na luty przygotował nam Mickey Rotten. Pieczony seler, delikatnie duszony por i boczniaki w białym winie powinny wnieść nieco słońca w te tak pochmurne zimowe dni.

– 20/02/2016 –

 

 

Składniki (na 8 osób):

ciastko z selera:

3kg małych bulw selera

80g oliwy z wytłoczyn oliwnych

30g oliwy truflowej

sól i gałka muszkatołowa do smaku

12 orzechów laskowych

 

duszony por:

  • 3 duże pory – tylko białe części
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 średniej wielkości fenkuł
  • 1 ząbek czosnku przetarty na piure
  • 40g martini bianco
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
  • sól i pieprz do smaku

 

boczniak w winie:

  • 400 g boczniaka
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
  • 30g białego wytrawnego wina
  • sól do smaku

 

dresing:

  • 4 łyżki stołowe kremu jabłkowego ‚rajman” lub innej konfitury o głębokim smaku jabłek
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek virgen
  • 3 łyżki stołowe wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 garście umytych listków mieszanych sałat

 

 

Selera obieramy i kroimy w cienkie plastry tej samej grubości około 2-3 mm. W foremce o rozmiarze około 20x30cm układamy pierwszą warstwę z talarków selera na kształt wachlarza – jeden plasterek zachodzi na kolejny. Skrapiamy oliwą, a następnie posypujemy odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Kontynuujemy układanie warstw aż do wyczerpania się plastrów selera. Dokładnie ugniatamy, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy deską do krojenia – nieco mniejszą od samej foremki, w której piekliśmy selera i obciążamy czymś ciężkim tak aby całość dobrze zwarła. Studzimy – najlepiej przez noc w lodówce. Kroimy na 8 prostokątów tej samej wielkości.

Pora wraz z cebulą i fenkułem siekamy na cienkie paseczki. Rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu dusimy warzywa wraz z przetartym czosnkiem bez zarumienienia się około 10 minut. Wlewamy wino, solimy i pieprzymy do smaku i smażymy kolejne 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i trzymamy w cieple.

Boczniaki wrzucamy na bardzo rozgrzaną oliwę. Dodajemy wino, solimy i przykrywamy patelnię. Zmniejszamy ogień na średni, a po minucie lekkiego potrząsania patelni tak aby nic nam się nie przypaliło wyłączamy źródło ciepła.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki dresingu.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy porcje ciasteczek selerowych skropionych oliwą truflową i posypanych startymi na drobnej tarce orzechami laskowymi. Pieczemy do zarumienienia – około 10ciu minut.
Na talerze wykładamy duszonego pora, ciasteczka selerowe, boczniaki, a na około układamy listki sałaty pokropione dresingiem jabłkowym.

przepis: Michał Gniłka/Mickey Rotten, zdjęcie Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA





comments powered by Disqus