JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 11: chleb bananowy z domowym masłem orzechowym


 
Składniki:
Chleb bananowy

  • 270 g brązowego cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 140 g roztopionego masła
  • cynamon

W 1 misce rozgnieć banany z 1-2 łyżeczkami cynamonu. W 2 misce zmiksuj jajka z cukrem aż będą puszyste i białe. Dodaj banany, zmiksuj, dodaj wszystkie sypkie składniki. Gdy masa będzie jednorodna dodaj masło – zmiksuj. Gotową masę wlej do brytfanki „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-55 minut w 170 stopniach (po 45 minutach wbij w ciasto długą wykałaczkę – jeśli będzie mokra po wyjęciu piecz dodatkowe 10 minut).
Masło orzechowe

  • 2 szklanki orzechów ( migdały, włoskie, laskowe, nerkowca,, arachidowe)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy lub z winogron.

 
 
W blenderze miksuj orzechy i sól, około 10 minut – zdejmując szpatułką ze ścianek kawałki orzechów co 2-3 minuty.
Dodaj syrop i miksuj aż masa będzie gładka. Gotowe masło trzymaj w lodówce.
 
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin