Redakcja

Pudełko 11: chleb bananowy z domowym masłem orzechowym

Dla wszystkich tych, którzy potrzebują dziś siły polecamy banany, a konkretnie chleb bananowy. A tym, których czeka też gimnastyka umysłu dorzucamy masło orzechowe – pomaga przy intensywnym wysiłku intelektualnym. Świetne by wykonać więcej i podzielić się w pracy z kolegami. Tylko sprawdźcie czy nie mają alergii na orzechy.

– 20/02/2016 –

 

Składniki:

Chleb bananowy

  • 270 g brązowego cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 140 g roztopionego masła
  • cynamon

W 1 misce rozgnieć banany z 1-2 łyżeczkami cynamonu. W 2 misce zmiksuj jajka z cukrem aż będą puszyste i białe. Dodaj banany, zmiksuj, dodaj wszystkie sypkie składniki. Gdy masa będzie jednorodna dodaj masło – zmiksuj. Gotową masę wlej do brytfanki „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-55 minut w 170 stopniach (po 45 minutach wbij w ciasto długą wykałaczkę – jeśli będzie mokra po wyjęciu piecz dodatkowe 10 minut).

Masło orzechowe

  • 2 szklanki orzechów ( migdały, włoskie, laskowe, nerkowca,, arachidowe)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy lub z winogron.

 

 

W blenderze miksuj orzechy i sól, około 10 minut – zdejmując szpatułką ze ścianek kawałki orzechów co 2-3 minuty.
Dodaj syrop i miksuj aż masa będzie gładka. Gotowe masło trzymaj w lodówce.

 

Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus