Redakcja

Pierożki filo z dynią aromatyzowaną szałwią

W lutym, na przekór krótkim dniom i niskiemu poziomowi energii,  Mickey Rotten proponuje wam kompletne czterodaniowe menu. Co piątek będziemy odsłaniali kolejny jego element. Dzisiaj zaczynamy przystawki czyli aromatyzowanej szałwią dyni, zawiniętej w chrupiące ciasto filo. Smacznego!

– 5/02/2016 –

 

 

 

Składniki (na 5 porcji):

  • 8 arkuszy ciasta filo
  • 600 g obranej i pokrojonej w 1cm kostkę dyni
  • 1 średniej wielkości cebuli – grubo posiekanej
  • duża garść listków świeżej szałwii
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 60 g oliwy z wytłoczyn oliwnych
  • 4 łyżki stołowe pudru z ksylitolu lub zwykłego cukru
  • 2 łyżki stołowe cynamony w proszku
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na niej 10 listków szałwii, po 5 sekund z każdej strony. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Na tej samej oliwie smażymy cebulę wraz z dynią i nasionami kopru około 10-15 minut tak, aby dynia była miękka, ale się jeszcze nie rozpadała. Podczas ostatniej minuty dodajemy resztę posiekanej szałwii. Solimy i pieprzymy do smaku, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Na blacie kuchennym kładziemy pojedynczy arkusz ciasta filo i smarujemy go pędzelkiem nasączonym w oliwie, przykrywamy go drugim arkuszem ciasta. Wycinamy 5 podłużnych pasów wzdłuż krótszej krawędzi. Powtarzamy tą czynność z kolejnymi 6cioma arkuszami filo.

Bierzemy pierwszy pasek ciasta i na samym brzegu wykładamy łyżeczkę nadzienia. Składamy tak brzeg ciasta aby powstał mały trójkąt skrywający nadzienie. Kontynuujemy owijanie naszego trójkąta do momentu wykorzystania całego paska ciasta. Powinniśmy otrzymać trójkąt bez ani jednej otwartej krawędzi. Smarujemy po wierzchu oliwą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zawijamy w ten sam sposób resztę pierożków. Pieczemy w nagrzanym to 180 stopni piekarniku około 10 minut lub osiągnięcia złotego koloru.

Wyjmujemy na talerzyki i posypujemy wymieszanym z cynamonem cukrem pudrem. Dekorujemy chrupiącymi listkami szałwii.

 

Przepis: Mickey Rottem, zdjęcia magazyn USTA





comments powered by Disqus