JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 13: kanapka z domowej focacci z pastą z marchwi


Z przepisu powstanie naprawdę spora focaccia – to czego nie zjecie od razu warto użyć do kanapek – ja proponuje jako dodatek pastę z marchwii z kuminem który pomaga na wiosenne przeziębienia i pieczone warzywa.
FOCACCIA:

  • 750 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 
520 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • oliwa z oliwek

 
W dużej misce z wodą rozpuścić drożdże. dodać mąkę, sól i energicznie zagnieść, aż ciasto samo będzie odchodzić od rąk. przykryć miskę wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. prostokątną blachę o wymiarach 30×40 cm oraz ręce posmarować oliwą. Wyjąć ciasto na blachę i złożyć je do środka dwoma ruchami – tak jak składa się list. przykryć folią i odstawić na kolejne 45 minut. przekładanie powtórzyć dwukrotnie, zawsze odstawiając do wyrośnięcia na trzy kwadranse. po ostatnim wyrastaniu rozgnieść czubkami palców ciasto tak, by zajmowało całą formę (ważne, żeby blacha była dobrze wysmarowana oliwą). na wierzchu ułożyć ulubione dodatki: pomidorki cherry, czarnuszkę, rozmaryn, podsmażoną cebulkę. odstawić na 25 minut. ciasto po wierzchu posmarować oliwą wymieszaną z wodą. piec focaccię przez około 10-12 minut w 250° c. potem zmniejszyć temperaturę do 200° c i piec przez kolejne 15-20 minut, aż placek się zarumieni. po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
 
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin