JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 14: pieczarki w sosie śmietanowo-musztardowym z kaszą gryczaną


Pieczarki jak dowodzą naukowcy zapobiega rakowi  – zwłaszcza piersi. Jednym z elementów przepisu jest flambirowanie czyli obróbka jedzenia płomieniem – bardzo efektowne z pozoru trudne, ale trwa bardzo krótko i płomień sam gaśnie, więc nie ma się czego bać.
 
Składniki

  • 250 g pieczarek
  • 1/2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 3 łyżki brandy
  • sól/pieprz
  • posiekana pietruszka
  • ugotowana kasza gryczana
  • ulubiona sałata
  • pomidorki cherry

oliwa z oliwek i odrobina octu balsamicznego.
Pieczarki szybko myjemy (by nie nabrały wody) i w razie potrzeby obieramy, kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło, gdy się rozgrzeje dodajemy pieczarki – podsmażamy aż będą zarumienione. Dodajemy brandy i przechylamy patelnię tak, by powstał na patelni ogień – czyli flambirujemy – ogień będzie nagły i bardzo krótki więc nie ma się czego bać. Gdy ogień zgaśnie dodajemy śmietanę i musztardę – dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Do pudełka pakujemy wraz z kaszą gryczaną i siekaną pietruszką. Dodatkowo proponuję lekką sałatę z pomidorami i dresingiem z oliwy i octu.
 
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/ magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin