JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Cukrowy eksperyment

Tak jak Morgan Spurlock w „Supersize Me” to siebie uczynił przedmiotem badań i bohaterem filmu. Pod nadzorem naukowców i dietetyków zaczął znów konsumować cukier, ale żeby doświadczenie nie było tak proste, żywił się tylko „zdrowym” jedzeniem, które – jak się okazało – też jest bogate w ten składnik. Żadnych słodkich napojów czy lodów, codziennie przez 60 dni Gameau zjadał 40 łyżeczek cukru, a pochodził on wyłącznie z pokarmów, które w założeniu miały mu służyć. – Chciałem zwiększyć świadomość konsumentów na temat substancji, którą zawiera 80 proc. przetworzonego jedzenia – podkreśla reżyser. I udało mu się – film obnaża prawdę o przemyśle spożywczym i zmusza do myślenia. Uprzedzamy – na pewno was trochę zszokuje, ale obiecujemy, że będą też zabawne momenty i świetna muzyka (m.in. Depeche Mode i Florence and the Machine). Film wywołał rewolucję w Australii i przerodził się w projekt edukacyjny. Na ekranach polskich kin będzie można go zobaczyć od 18 marca.
 
 

2016-03-10 07.43.16 am
„Producenci żywności widzą, że społeczeństwo nie wygląda najlepiej. Nic dziwnego, dodali  cukier do wszystkiego, do czego się dało.” Danielle R Reed, członek Monnell Chemical Senses Centre
 
 
 
2016-03-10 07.36.07 am

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa