Redakcja

Musztardowiec, shiso i jarmuż toskański

Znacie Pana Ziółko? Jeśli mieszkacie w Warszawie i kochacie kuchnię – na pewno! Od kilku lat zaopatruje on mieszkańców stolicy w świeże sałaty, zioła i warzywa. USTA odwiedziły jego gospodarstwo i dowiedziały się, jakie nowości planuje na ten sezon.

– 27/04/2016 –

Maciejowice, wieś 80 kilometrów na południe od Warszawy, krajobraz ukształtowany przez koryto rzeki. Tam mieści się ekologiczne gospodarstwo Pana Ziółko czyli państwa Piotra i Maryli Rutkowskich.  Funkcjonuje od 25 lat, a pod marką Pan Ziółko działa od lat sześciu. Jest to gospodarstwo rodzinne – jego lokalną i przyjazną atmosferę można odczuć w trakcie kupowania ziół i warzyw na targu w Fortecy Kręglickich (co środa w Warszawie przy ulicy Zakroczymskiej 12, w godzinach 8-16). Po gospodarstwie oprowadzał nas Mariusz (syn państwa Rutkowskich) prezentując  zioła i warzywa, które uprawiają. Oprócz tych powszechnie znanych, jak  bazylia, mięta, oregano, melisa, szałwia, kolendra, rukola, pokazał też  gatunki bardziej egzotyczne, o których kilka słów poniżej.

Musztardowiec czyli  gorczyca saperska, kapusta sitowata (łac. brassica juncea) to roślina azjatycka, o bujnych fioletowo, zielonych i jadalnych liściach. Z jej nasion wytwarzana jest znana nam wszystkim musztarda. Liście musztardowca nadają się do mieszanek warzyw liściastych nadając im orientalny smak. Liście zawierają dużo kwasu foliowego, mikro i makroelementów.

_MG_9748

_MG_3160

Shi-so zielone (perilla) potocznie nazywane miętą japońską w smaku przypomina kmin rzymski (kumin) oraz ziele angielskie. Sama roślina jest bardzo ładna, wygląda jak nasza rodzima pokrzywa, jednak jej liście są delikatniejsze – z wyglądu bliżej im do melisy lekarskiej czy bazylii. Roślina korzystnie działa na układ odpornościowy. Małe liście można wykorzystać do mięs, sałatek, zupy miso, tempury. Perilla może zastępować bazylię jako dodatek do kanapek czy pizzy. Shi-so można stosować zamiast wodorostów do sushi. Świeże liście stanowią doskonały element dekoracyjny.

_MG_9786

 

Trybula ogrodowa. Jej smak przypomina mirrę, ponoć zjedzenie całej rośliny pomaga w pozbyciu się czkawki. Smak trybuli jest delikatny, subtelny, przypominający anyż i pietruszkę. Doskonale odnajduje się w sosach rybnych, jest to jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni francuskiej. Trybula dobrze komponuje się z łagodnymi serami, jest smacznym dodatkiem do masła, jaj i potraw ziemniaczanych. Sos bearneński zawdzięcza swój charakterystyczny smak właśnie trybuli. Zioło to jest rośliną wiosenną z tego też powodu świetnie pasuje do młodych ziemniajów, szparagów, młodej zielonej fasoli i marchwi.

_MG_9810

Inne ciekawe zioła które można nabyć u Pana Ziółko to werbena cytrynowa, estragon francuski, kocanka włoska (curry), bazylia tajska czy stevia. Oraz warzywa takie jak cavolo nero (jarmuż toskański), ogórek turecki, żółty burak, fioletowy, zielony i pomarańczowy kalafior.

 _MG_9771

Dla tych, którzy chcieliby upiększyć swój posiłek znajdą jadalne kwiaty: nasturcje, bratek czy ogórecznik.

Pana Ziółko można również spotkać  w soboty na Bazarze Olkuska (ul. Olkuska 12), od godziny 9 do 16 i też w soboty na bazarze w Falenicy, od godziny 6:30 do 13:30.

Tekst i zdjęcia: Michał Matejko / Mchy i Porosty





comments powered by Disqus