JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA

Więcej niż burger


 
W karcie, poza mokotowskimi klasykami, znacznie więcej propozycji dla mięsożerców. Pozaburgerowe menu koncentruje się na wołowinie i dziczyźnie, której zresztą fanem i znawcą jest Bartek. – W miarę możliwości chcemy wykorzystywać całe zwierzę, dlatego zamawiamy całą tuszę byka, dzielimy ją, a potem konkretne części rozparcelowujemy w kuchni – opowiada Adam. Na kościach przygotowują demi glace, głowizny używają do galaretki, tatara robią nie z polędwicy, a z ligawy. Takie przystawki właśnie stanowią mocny akcent w menu – jeśli nie chcemy zamawiać dużych dań głównych: steka czy duszonych ogonów wołowych na purée z pieczoną pietruszką, możemy śmiało wybrać kilka „drobiazgów” i zafundować sobie stół z polskimi tapasami. Do znakomitej głowizny podawanej tu z rzodkwią marynowaną w czerwonym occie winnym i czerwoną kapustą w winie dołączyć może carpaccio z polędwicy jelenia (tylko z odrobiną soli i sosu sojowego), duszone serca kacze podawane z pieczonym na miejscu chlebem cebulowym oraz pieczony boczek czy ozór z chrzanem. Nie ma co ukrywać: roślinożercy nie będą tu mieli łatwo, choć i dla nich przewidziany jest np. wegeburger albo pieczony kalafior.
 
 
_MG_6263
 
– Podaję tu dania takie, jakie sam ugotowałbym w domu dla znajomych – podkreśla Bartek. To prosta i szczera kuchnia na wysokim poziomie. W ciągu tygodnia na Żelazną można wpaść na lunch – przygotowane jest specjalne menu. Z kolei w weekendy właściciele planują ruszyć z cyklem rodzinnych obiadów – większa grupa będzie mogła zarezerwować stolik, na którym stanie waza zupy czy pieczona szynka z sarny.
 
_MG_6512 _MG_6420
Do tego krótka karta win i piw, bo Warburger na Talerzu stawia przede wszystkim na drinki, a zwłaszcza aperitify. Za kartę koktajlową (pojawi się wkrotce) odpowiedzialny jest Bartek Denis, wielokrotnie nagradzany barman, który na koncie ma pracę w najlepszych mediolańskich i rzymskich barach. Warto więc najpierw oddać się w jego ręce i wypić negroni na whisky albo carbonara sour, a potem rzucić się na sztukę mięsa.
 
_MG_6176_MG_6259
 
WARSZAWA | Warburger na Talerzu, ul. Żelazna 58/62
https://www.facebook.com/warburgernatalerzu/
 
tekst: Olga Badowska, zdjęcias Michał Matejko/Mchy, Paprocie
 
 
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa