Redakcja

Więcej niż burger

Ekipa odpowiedzialna za Warburgera, knajpkę z burgerami gourmet na Mokotowie, podbija warszawską Wolę. Bartek Pirkiel i Adam Zakrzewski wystartowali niedawno z nową restauracją na Żelaznej – Warburger na Talerzu. Ich ideą jest wykorzystać całe zwierze, które najchętniej rozbierają sami: na kościach przygotowują demi glace, głowizny używają do galaretki, tatara robią nie z polędwicy, a z ligawy. Testowaliśmy – burgery z głowizną, pieczony boczek  czy ozór z chrzanem smakują wybornie.

– 3/05/2016 –

 

W karcie, poza mokotowskimi klasykami, znacznie więcej propozycji dla mięsożerców. Pozaburgerowe menu koncentruje się na wołowinie i dziczyźnie, której zresztą fanem i znawcą jest Bartek. – W miarę możliwości chcemy wykorzystywać całe zwierzę, dlatego zamawiamy całą tuszę byka, dzielimy ją, a potem konkretne części rozparcelowujemy w kuchni – opowiada Adam. Na kościach przygotowują demi glace, głowizny używają do galaretki, tatara robią nie z polędwicy, a z ligawy. Takie przystawki właśnie stanowią mocny akcent w menu – jeśli nie chcemy zamawiać dużych dań głównych: steka czy duszonych ogonów wołowych na purée z pieczoną pietruszką, możemy śmiało wybrać kilka „drobiazgów” i zafundować sobie stół z polskimi tapasami. Do znakomitej głowizny podawanej tu z rzodkwią marynowaną w czerwonym occie winnym i czerwoną kapustą w winie dołączyć może carpaccio z polędwicy jelenia (tylko z odrobiną soli i sosu sojowego), duszone serca kacze podawane z pieczonym na miejscu chlebem cebulowym oraz pieczony boczek czy ozór z chrzanem. Nie ma co ukrywać: roślinożercy nie będą tu mieli łatwo, choć i dla nich przewidziany jest np. wegeburger albo pieczony kalafior.

 

 

_MG_6263

 

– Podaję tu dania takie, jakie sam ugotowałbym w domu dla znajomych – podkreśla Bartek. To prosta i szczera kuchnia na wysokim poziomie. W ciągu tygodnia na Żelazną można wpaść na lunch – przygotowane jest specjalne menu. Z kolei w weekendy właściciele planują ruszyć z cyklem rodzinnych obiadów – większa grupa będzie mogła zarezerwować stolik, na którym stanie waza zupy czy pieczona szynka z sarny.

 

_MG_6512 _MG_6420

Do tego krótka karta win i piw, bo Warburger na Talerzu stawia przede wszystkim na drinki, a zwłaszcza aperitify. Za kartę koktajlową (pojawi się wkrotce) odpowiedzialny jest Bartek Denis, wielokrotnie nagradzany barman, który na koncie ma pracę w najlepszych mediolańskich i rzymskich barach. Warto więc najpierw oddać się w jego ręce i wypić negroni na whisky albo carbonara sour, a potem rzucić się na sztukę mięsa.

 

_MG_6176_MG_6259

 

WARSZAWA | Warburger na Talerzu, ul. Żelazna 58/62

https://www.facebook.com/warburgernatalerzu/

 

tekst: Olga Badowska, zdjęcias Michał Matejko/Mchy, Paprocie

 

 

 

 





comments powered by Disqus