Redakcja

Apetyt na słońce

Ekipa UST podróżowała po Kalifornii, gdy pojawiła się propozycja objęcia patronatem tej płyty. Zbieg okoliczności? Jeśli tak, to idealny, bo nie ma nic lepszego niż lato, dobra muzyka i West Coast. „Appetit” to seria muzyczno-kulinarna tworzona przez pasjonatkę gotowania i podróży, a jednocześnie wokalistkę, autorkę tekstów i kompozytorkę Asię Chacińską.

– 1/06/2016 –

Każda z płyt to muzyka plus przepisy. Do tej pory w serii ukazały się: Polska, Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Szwecja i Grecja. Teraz czas na „Appetit California”.

– Przejechałam Kalifornię z północy aż na granicę z Meksykiem – opowiada autorka kompilacji. – Różne temperatury, różni ludzie, różnorodna muzyka w rozgłośniach. San Francisco, Napa Valley, Los Angeles, San Diego. Kraby, tortille, hamburgery, jarmuż… Kuchnia kalifornijska to mieszanka wpływów wielu imigrantów – mówi.

Chacińska wybrała piękną, nowoczesną muzykę. Od brzmień hipisowskich po te bardziej nowoczesne. Łączy je, jak zwykle w serii, świetna kompozycja i lekkość. Jest Vetiver, Julia Holter czy Iron&Wine. Nam trochę brakuje oldschoolowego rapu z lat 90., który brzmiał w naszych głośnikach, gdy krążyliśmy po wzgórzach San Francisco, ale „Appetit California” jest dla nas miłym odświeżeniem. Słuchamy i znowu przenosimy się nad ocean.





comments powered by Disqus