JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Biała kiełbasa z szałwią i puree kukurydzianym


 
 Składniki (na 4 porcje):

  • 4 białe kiełbaski
  • garść listków szałwii

 
Puree:

  • 400 g kukurydzy (świeżej, mrożonej lub ze słoika)
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 90 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 70 g grana padano
  • sól do smaku

 

  • 2 kolby kukurydzy, ugotowane, przecięte na pół
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

 
Kukurydzę gotujemy we wrzącym mleku 10 minut, na średnim ogniu. Odcedzamy, zachowując ok. 1/3 płynu, który dolewamy do kielicha miksera i miksujemy na najwyższych obrotach kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec miksowania dorzucamy masło. Przecieramy przez gęste sito, celem pozbycia się łusek. Doprawiamy grana padano i solą.
Kiełbaski nacinamy i w każde nacięcie wkładamy po 1 listku szałwii. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie, bądź pieczemy w 170 stopniach, około 10-15 minut. Równolegle grillujemy kolby kukurydzy, natarte solą i oliwą.
Kiełbaski podajemy z ciepłym puree i grillowaną kolbą kukurydzy.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/ USTA magazyn
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin