Redakcja

Croque-demoiselle w szesnastej dzielnicy

Wakacje przed nami, może ktoś wybiera się do Paryża? Przedstawiamy wam Holiday Cafe, definicje paryskiego szyku w gastronomii. Wypełniona pięknymi paryżanami,kusi nowatorską kuchnią francuską. Z dala od piłkarskich emocji, bo znajduje się w cichej, ale bardzo modnej 16-tej dzielnicy. O tym stylowym miejscu pisze dla UST Edward Kanarecki.

– 25/06/2016 –

 

Miłośnicy niszowych magazynów z pewnością znają słynny Holiday Magazine. Między 1946 a 1977 rokiem, magazyn relacjonował dalekie podróże takich pisarzy, jak Truman Capote, i zatrudniał słynnych fotografów, by w swój własny sposób przedstawiali ulubione wakacyjne miejscówki amerykańskich bogaczy. Po długiej przerwie, Holiday został wskrzeszony w 2014 przez Atelier Franck Durand. Paryskie studio artystyczne nadało kultowemu magazynowi nowego znaczenia. Skupiając się w dużej mierze także na modzie, Holiday rozrósł się do małej linii idealnych na podróże ubrań, a także… kafejki w cichej, 16-tej dzielnicy Paryża.

 

paris2 paris3

 

parisssss

 

Yves Saint Laurent powiedział kiedyś, że „moda przemija, a styl jest wieczny“. To motto z pewnością pasuje do Holiday Cafe, które nie próbuje wbić się na szczyt modnych, paryskich lokali. Samo wnętrze jest do złudzenia zwyczajne, ale mimo to lub może wląśnie dlatego, ma swój własny, niebanalny styl. Gołębiowo-szare obrusy, kameralny ogródek z widokiem na stare kamienice, drewniane wykończenia – to wszystko sprawka Franklina Azzi, architekta, który współpracuje od wielu lat z Durand’em. Jeśli chodzi o menu, Holiday Cafe skupia się na niepretensjonalnej kuchni francuskiej, delikatnie urozmaicanej japońskimi smakami. Daniel de la Falaise, szef kuchni i kreator menu, zachęca do spróbowania swojego autorskiego croque-demoiselle, czyli odświeżonej wersji klasycznego croque-madame. Na liście dań znajdziemy jajka przepiórcze z ziołową sałatką, jabłkowy mus z jagodami oraz truskawkowy tort na bazie whiskey z destylarni Yamazaki. Ale jest też porcja świeżych, białych szparagów podawanych z domowym majonezem, dobrze znane foie gras i selekcja serów od francuskich rzemieślników. Sam Holiday Cafe opisuje siebie trafnie jako „eklektyczny asamblaż luksusów: proste dania o najwyższej jakości.“ To co, kto z nami jedzie do Paryża tego lata?

 

paris2016-06-12 05.46.52 pm 2016-06-12 05.46.39 pm

 

Holiday Cafe || Paryż

Avenue de Versailles 192

http://www.holiday-magazine.com/cafe.php

 

tekst: Edward Kanarecki, zdjęcia: Holiday Cafe





comments powered by Disqus