Redakcja

Święto smakoszy i kinomanów

Nadchodzi lato a wraz z nim festiwal Transatlantyk. I już tradycyjnie kino kulinarne i kolacje nim inspirowane. Co zobaczymy i co zjemy w tym roku?

– 11/06/2016 –


Międzynarodowy Festiwal Filmu, Muzyki i Idei „Transatlantyk” zmienił lokalizację – w dniach 23‒30 czerwca odbędzie się w Łodzi pod nazwą PGNiG Transatlantyk Festival. Cieszy wiadomość, że w programie znajdzie się również słynne Kino Kulinarne. A trzeba dodać, że w tym roku zorganizowane będzie ono z rozmachem. Kolację otwierającą tę sekcję przygotuje bowiem Wojciech Modest Amaro. Swoje menu zaprezentują także inni znakomici szefowie: Martin Gimenez Castro, Maciej Rosiński, Justyna Słupska-Kartaczowska oraz Rafał Niewiarowski i Robert Skubisz. Bilet na każdy z pięciu pokazów (180 złotych) jest równocześnie zaproszeniem na czterodaniową kolację. Widzowie zobaczą trzy filmy dokumentalne. Czekamy na „Off Road: Mugaritz, Feeling The Way” – portret Andoniego Luisa Aduriza, awangardowego szefa baskijskiej restauracji Mugaritz. Ciekawie zapowiadają się też holenderski film „Need for Meat” zadający pytanie o uzależnienie współczesnego konsumenta od mięsa oraz „Ants on a Shrimp”, opowieść o kopenhaskiej Nomie i jej szefie René Redzepim. W programie również dwie fabuły ‒ dramat obyczajowy „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, historia relacji znakomitego, choć samotnego piekarza i jego nowej pracownicy, oraz kultowy „Amarcord” Federico Felliniego, wzruszający portret Włoch lat 30. Podobnie jak w ubiegłych latach Kino Kulinarne przygotowywane jest w ścisłej współpracy z festiwalem Berlinale. Kurator tamtejszego cyklu – Thomas Struck – od samego początku czuwa nad merytoryczną koncepcją polskiej sekcji.

 

 

www.transatlantyk.org

 

Kino Kulinarne (2)





comments powered by Disqus