Międzynarodowy Festiwal Filmu, Muzyki i Idei „Transatlantyk” zmienił lokalizację – w dniach 23‒30 czerwca odbędzie się w Łodzi pod nazwą PGNiG Transatlantyk Festival. Cieszy wiadomość, że w programie znajdzie się również słynne Kino Kulinarne. A trzeba dodać, że w tym roku zorganizowane będzie ono z rozmachem. Kolację otwierającą tę sekcję przygotuje bowiem Wojciech Modest Amaro. Swoje menu zaprezentują także inni znakomici szefowie: Martin Gimenez Castro, Maciej Rosiński, Justyna Słupska-Kartaczowska oraz Rafał Niewiarowski i Robert Skubisz. Bilet na każdy z pięciu pokazów (180 złotych) jest równocześnie zaproszeniem na czterodaniową kolację. Widzowie zobaczą trzy filmy dokumentalne. Czekamy na „Off Road: Mugaritz, Feeling The Way” – portret Andoniego Luisa Aduriza, awangardowego szefa baskijskiej restauracji Mugaritz. Ciekawie zapowiadają się też holenderski film „Need for Meat” zadający pytanie o uzależnienie współczesnego konsumenta od mięsa oraz „Ants on a Shrimp”, opowieść o kopenhaskiej Nomie i jej szefie René Redzepim. W programie również dwie fabuły ‒ dramat obyczajowy „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, historia relacji znakomitego, choć samotnego piekarza i jego nowej pracownicy, oraz kultowy „Amarcord” Federico Felliniego, wzruszający portret Włoch lat 30. Podobnie jak w ubiegłych latach Kino Kulinarne przygotowywane jest w ścisłej współpracy z festiwalem Berlinale. Kurator tamtejszego cyklu – Thomas Struck – od samego początku czuwa nad merytoryczną koncepcją polskiej sekcji.
www.transatlantyk.org
Zobacz też podobne artykuły
Film na śniadanie
Ruszyła filmoow-kulinarna kooperacja między Festiwalem Transatlantyk i poznańską restauracją Concordia Taste. Raz w miesiącu, oprócz doskonałych śniadań, restauracja serwować będzie także doskonałe kino. Premiera cyklu „Śniadania filmowe z Transatlantykiem” już 14 marca. Podczas ostatnich edycji Festiwalu Transatlantyk dużą popularnością cieszyła się sekcja filmowa Kina Kulinarnego – widzowie mogli wtedy uczestniczyć w kolacjach inspirowanych filmami wyświetlanymi podczas
# Concordia Taste, Śniadania filmowe z Transatlantykiem, transatlantykKino kulinarne na Trasatlantyku
Już za tydzień wyruszamy do Poznania, by delektować się wyselekcjonowanym filmami o tematyce kulinarnej i wyjątkowymi kolacjami towarzyszącymi filmom. Od 9 do 13 sierpnia podczas festiwalu Transatlantyk odbędzie się trzecia edycja Kina Kulinarnego. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, zostało przygotowane z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie. Kuratorem berlińskiego i poznańskiego programu jest Thomas
# Kino Kulinarne, transatlantykDo kina na kolację
Pamiętacie Charlie Chaplina w szponach maszynki do karmienia z „Dzisiejszych czasów”? Nie? To właśnie nadarza się okazja. Tak? Więc zobaczcie jeszcze raz, bo to genialna scena. Ostatni niemy film Chaplina będzie pokazywany w Poznaniu na festiwalu Transatlantyk, który rozpoczyna się już 8 sierpnia. Poza tym w sekcji Kino Kulinarne zobaczymy najciekawsze filmy z ostatniego roku
# Charlie Chaplin, Jacek Fedde, Kino Kulinarne, Robert Trzópek, transatlantykBAJKA O BORAGÓ
Przez pierwsze lata istnienia jego restauracja świeciła pustkami. Kilka razy próbował ją sprzedać, z powodu długów bał się więzienia. Wszystko zmieniło się w jeden wieczór, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Dzisiaj – by poznać smak Chile – jedzie się zjeść u Rodolfo Guzmana. Przecież to wygląda jak świat z „Avatara” – ta myśl nie opuszczała mnie
#