Redakcja

Książki i kwiaty

Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy!

– 21/07/2016 –

W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się na chwilę. Kochamy przyjemność, jaką daje jedzenie i tęsknimy za bezpretensjonalnym SMAKOWANIEM!

Będziemy o smaku czytać, będziemy degustować, próbować i szukać go w potrawach, kulinarnych technikach i konwencjach. A smak to przecież także gust, dlatego chcemy dawkować sobie przyjemność dla wszystkich zmysłów – będzie zapach (kwiaty!), dotyk i piękny wygląd. Mamy nadzieję, że każdy odnajdzie swoje smaki, da się zaskoczyć, wzruszyć i zainspirować.

W przepięknym otoczeniu dziedzińca Zamku Ujazdowskiego czeka na Was 26 świetnych polskich i zagranicznych wydawnictw i księgarni, specjalizujących się w książkach poświęconych kulinariom. Gościmy znakomitych autorów, szefów kuchni i ekspertów – zapraszamy na spotkania m.in. z Aleksandrem Baronem, Dominiką Wójciak, Andreą Gonzalo de Salasem, Adam Chrząstowskim, Joanną Jakubiuk, Ewą Olejniczak, prof. Jerzym Bralczykiem, Vieniem i  innymi znakomitymi gośćmi.

Targi Książki Kulinarnej to nie tylko jedzenie. O doznania estetyczne zadba między innymi manufaktura GrowRaw – twórcy nowoczesnych betonowych doniczek, które będzie można ozdobić według własnego pomysłu. Stoiska z autorską ceramiką zaprezentują polskie pracownie, m.in Studio ceramiki KOOE, Ani Ani i Kasia Białek.

Niesamowite atrakcje czekają także na najmłodszych – bo kto nie chciałby sam zrobić sobie pysznych lodów czy ciasteczek?

Program wydarzeń 4. Targów Książki Kulinarnej, 22-24 lipca
Piątek, 22 lipca
Godz. 17-17.45

Smakujemy ryby i owoce morza z Qchnią Artystyczną – zaprasza Ewa Olejniczak, szefowa kuchni Qchni Artystycznej [SPOTKANIE/DEGUSTACJA]

Na inaugurację 4. Targów Książki Kulinarnej zapraszamy na spotkanie z Ewą Olejniczak – prawdziwą mistrzynią kulinarną, która w wieku 28 lat była najmłodszą kobietą-szefem kuchni w Polsce. Przez lata związana z sopockim hotelem Sheraton, teraz dowodzi zespołem Qchni Artystycznej. Jej pasją są smaki wschodu i smaki śródziemnomorskie, co z pewnością zaprezentuje w specjalnie przygotowanych na tę okazję potrawach z ryb i owoców morza.

Godz. 17-20

Smacznie i zdrowo – bezpłatne konsultacje dietetyka z Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”

Godz. 18-19

Życie w rytmie slow. Rozmowa z Karoliną i Maciejem Szaciłło, połączona z promocją książek „Detoksy dla zdrowia i urody” i „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem”. Prowadzi Dorota Rożek

Wydawnictwo magazynu „Zwierciadło” zaprasza na spotkanie z Karoliną i Maciejem Szaciłło – popularnymi autorami książek o zdrowym jedzeniu – m.in. najnowszej pozycji „Detoksy dla zdrowia i urody”, w której przekonują, że naszemu samopoczuciu, zdrowiu i wyglądowi może pomóc jedzeniowe oczyszczanie organizmu. Czy detoks krzemowy albo chlorofilowy może nie tylko pomóc nam czuć się lepiej, ale też dobrze smakować?

Godz. 18.30-19

Warsztat florystyczny z Wojciechem Grąbczewskim połączony z prezentacją kwiatów

Fantastyczne rośliny ze szkółki rodziny Grąbczewskich będą ozdobą Targów. Historia tehj firmy sięga 1936 roku! Projektują ogrody (także mobilne) i tworzą zielone przestrzenie, z których nie chce się wychodzić. Warsztat poprowadzi Wojciech Grąbczewski – specjalista i pasjonat. Zapraszamy wszystkich miłośników kwiatów i pięknych wnętrz. Warsztat otwarty dla wszystkich chętnych.

Godz. 19-20

Foodpairing. Tajniki dopasowania wina do potraw [WARSZTAT/DEGUSTACJA]

Z czym najlepiej smakuje Merlot? Jakie produkty podkreślą smak ulubionego szczepu wina? I czy smak jest ważniejszy niż zapach? Podczas godzinnego warsztatu mistrz sommerlier zdradzi i zaprezentuje tajemnice foodpairingu. Dowiemy się jak komponować potrawy z winem, jakie smaki ze sobą łączyć, a jakich zdecydowanie unikać. Warsztat otwarty – decyduje kolejność zgłoszeń na miejscu.

Sobota, 23 lipca

Godz. 11-11.45

Dzień dobry. Robimy śniadanie z Małgosią Mintą [WARSZTAT/DEGUSTACJA]

Nie można zacząć dnia lepiej, niż od dobrego śniadania. A jeśli śniadanie to tylko z Małgosią Mintą, dziennikarką, blogerką i autorką książki „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą” (wyd. Agora). Podczas warsztatu przede wszystkim posmakujecie śniadaniowych pomysłów Małgosi i sprawdzicie, które z nich warto wdrożyć także u siebie. Nie przychodźcie najedzeni – na pewno będzie bardzo smacznie! Warsztat otwarty dla wszystkich chętnych.

Godz. 12-12.45

Śniadanie. Czy to NAPRAWDĘ najważniejszy posiłek dnia? Rozmowa z Małgosią Mintą i Dominiką Wójciak, zwyciężczynią 3. edycji Masterchefa. Prowadzi Monika Brzywczy („Usta”)

Spotkanie, podczas którego spróbujemy wyjaśnić, jak to jest z tymi śniadaniami. Przeważnie jemy je w biegu, często o nich zapominamy. Czy serek wiejski to w ogóle jest śniadanie? Podczas dyskusji dowiemy się, jak skomponować śniadanie dopasowane do dnia tygodnia i okazji, bez jakich produktów dobre śniadanie nie może się obejść i jakie śniadaniowe tricki na co dzień stosują Małgosia i Dominika.

Godz. 12-17

Smacznie i zdrowo – bezpłatne konsultacje dietetyka z Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”

Godz. 13-13.45

Kwiaty jadalne i kiełki – najlepsze superfood na świecie? Spotkanie z Andrzejem Kmitą [SPOTKANIE/DEGUSTACJA]

Andrzej Kmita całe życie zajmuje się warzywami. Jego specjalnością są zielone kiełki i kwiaty jadalne. Opowiada o nich z pasją i wielką wiedzą. Podczas spotkania zdradzi jak kiełki ze sobą łączyć, jakie mają wartości odżywcze, jak wpływają na smak i dlaczego uważa, że to najlepszy superfood na świecie. W trakcie spotkania będziemy degustować kiełki i kwiaty z ekologicznej produkcji pana Andrzeja.

Godz. 13-14

Jak smakuje zapach? Warsztaty dla dzieci w wieku 5-10 lat z opiekunami [WARSZTAT DLA DZIECI]

Czy wonny bratek równie dobrze smakuje jak pachnie? Przekonamy się o tym podczas warsztatów poświęconych jadalnym kwiatom. Na start wspólna degustacja kolorowych i pachnących roślin, później każdy uczestnik wykona swoją pracę z wykorzystanie płatków, gałązek czy liści. Na koniec za zabawimy się w designerów i zaprojektujemy autorskie talerze. Na warsztaty zapraszają Anna Szary i Iga Fijałkowska.

Godz. 14-14.45

100 sposobów na ziarna. Spotkanie z Dominiką Wójciak [SPOTKANIE/DEGUSTACJA]

Dominika Wójciak zasłynęła wygraną w 3. edycji polskiego MasterChefa. Właśnie ukazała się jej najnowsza książka „Ziarno” (Wyd. Pascal), w której zabiera nas w podróż po nasionach i pokazuje, jak bogate smaki można z nich wydobyć. Prosianka z gruszkami, jaglane smoothie, surowy dżem z chia? To tylko próbka jej możliwości. Spotkaniu będzie towarzyszyła degustacja.

Godz. 15-16

Czy smak NAPRAWDĘ jest najważniejszy? Dyskusja z Joanną Jakubiuk, Jakubem Pieniążkiem, Adamem Chrząstowskim i dr. Jarosławem Dumanowskim [SPOTKANIE]
Hasło 4. edycji Targów Książki Kulinarnej to SMAKUJEMY, dlatego musimy zadać sobie pytanie: czy smak naprawdę jest najważniejszy? Co można, a czego nie powinniśmy robić dla uzyskania lepszego smaku? A co jeśli smak produktów nie jest wystarczająco… smaczny? A skoro ma smakować, to komu – wyrobionemu podniebieniu szefa kuchni, czy normalnemu gościowi restauracji? Porozmawiamy, od czego zależy smak, czy to prawda, że jemy oczami i czy brzydkie danie może świetnie smakować.
Dyskutować będą prawdziwi specjaliści od smaku i smaków:
1.    a) Joanna Jakubiuk – wielka propagatorka polskiej kuchni i polskiego dziedzictwa smaków, prawdopodobnie największa nad Wisłą specjalistka od pierogów, wierna ideom ruchu slow food

1.    b) Jakub Pieniążek – jeden z najlepszych w Polsce znawców ryb i owoców, morza, założyciel Fish Lovers, miłośnik i obrońca portugalskiej kuchni, który wyjaśni m.in. dlaczego szczęśliwe ryby smakują lepiej
2.    c) Adam Chrząstowski – znakomity szef kuchni z doświadczeniem pracy w Szwajcarii, Szanghaju, Krakowie (Ancora) i Warszawie (Ed Red). Współtwórca legendarnego menu hotelu Bristol, które na lata wyznaczyło kulinarne standardy w warszawskich restauracjach

1.    d) dr hab. Jarosław Dumanowski – historyk, kronikarz dziejów kuchni polskiej, opracowuje i wydaje najstarsze polskie książki kucharskie. Miał szczęście jeść u Joanny Jakubiuk, Adama Chrząstowskiego oraz razem z Jakubem Pieniążkiem. Opowie o starciu wiedzy kronikarza i wrażeń łakomczucha.

Godz. 15-16

Macarons, makaroniki, makaronsy – o naszej miłości do ciasteczek znad Sekwany. Warsztaty z degustacją dla dzieci [WARSZTAT DLA DZIECI/DEGUSTACJA]

Kolorowe, naturalnie bezglutenowe, a przede wszystkim pyszne – francuskie makaroniki (franc. macarons) to jedyne w swoim rodzaju migdałowe ciasteczka. Wywołują euforię i pozostawiają uczucie niedosytu. Zaskakują i uzależniają. Manufaktura Sucre zaprasza na warsztat z ich robienia i jedzenia. Mniam!

Godz. 15-16

Malowanie doniczek i sadzenie kwiatów z GrowRaw [WARSZTAT]

GrowRaw to twórcy fantastycznych betonowych doniczek, które aż proszą się o pomalowanie i nadanie im indywidualnego charakteru. Zapraszamy na warsztaty, gdzie każdy będzie mógł ozdobić doniczkę według własnego pomysłu, a dodatkowo dowie się, jak dobrze zasadzić niej kwiaty. Warsztaty są otwarte dla wszystkich chętnych.

Godz. 16-17

Bitwa na tatary! Aleksander Baron vs. Grzegorz Kwapniewski. Dwaj mistrzowie, dwie techniki, jeden zwycięzca – pokaz kulinarny z degustacją [WARSZTAT/DEGUSTACJA]

To będzie bitwa! Bitwa na tatary! Naprzeciw siebie staną właściciel i szef kuchni restauracji Solec 44 i „Szalony Rzeźnik” – właściciel najlepszego sklepu mięsnego w Warszawie. Dwaj szefowie, dwa przepisy, a zwycięzca będzie tylko jeden! Są współautorami książki „Baron, Suwała i inni. Przepisy i opowieści” i oprócz tego, że zaserwują porywający pokaz z przygotowywania tatara (degustacja przewidziana!), będą też podpisywali swoją książkę wydaną przez Wydawnictwo Dwie Siostry.

Godz. 17-17.30

Noże. Sekrety najważniejszego narzędzia w kuchni i jego ostrzenia. Zaprasza manufaktura Kłosy [WARSZTAT]

Manufaktura Kłosy to ręcznie robione noże najwyższej jakości. Jej twórcy przywiązują ogromną wagę do jakości i precyzji. Na ich ich produkty czeka się miesiącami. Podczas Targów opowiedzą o ręcznie robionych nożach i zdradzą techniki ostrzenia, które sprawią, że każdy nóż pozostanie ostry na lata.

Godz. 17-17.30

Autorzy Wydawnictwa Dwie Siostry podpisują swoje książki [SPOTKANIE]

Autorzy publikacji kulinarnych Wydawnictwa Dwie Siostry będą czekali na Państwa. Po dedykacje zapraszają: Zofia Rożycka („Alfabet ciast”), Aleksander Baron, Julian Karewicz, Grzegorz Kwapniewski i Piotr Szczęsny („Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”).

Godz. 18-19

„Przepraszam, to jest za ostre” – najlepsi zagraniczni szefowie kuchni o smaku Polaków [SPOTKANIE}
Jaki smak mają Polacy? Czy to prawda, że lubimy wyraziste smaki? A może boimy się tego co ostre? Najlepsi zagraniczni szefowie kuchni w Polsce podzielą się swoimi obserwacjami na temat tego, co nam smakuje i opowiedzą jak musieli zmienić oryginalne smaki swoich krajów, żeby trafić w nasze gusta. I czy naprawdę to zrobili? Podczas rozmowy padnie też na pewno zasadnicze pytanie – czy to prawda, że Polacy do wszystkiego uwielbiają sos czosnkowy?
O swoich doświadczeniach opowiedzą:
1.    a) Gonzalo de Salas Smith (Hiszpania) – szef kuchni hiszpańskiej restauracji Casa Pablo
2.    b) Andrea Scarantino (Włochy) – sycylijczyk, właściciel i szef kuchni jednej z najlepszych włoskich restauracji Mamma Marietta
3.    C) Zbyszek Gawron – USA/Polska – współzałożyciel restauracji Bibenda

Godz. 19.15-20

Foodpairing. Tajniki dopasowania kawy do potraw [WARSZTAT/DEGUSTACJA]

Wiecie, że kawa doskonale komponuje się z… czosnkiem? Foodpairing to odkrywczy i stosunkowo młody sposób na doskonalenie jedzenia i łączenie go w idealne i czasami dość szokujące zestawienia smakowe. Podczas warsztatu dowiemy się o różnych smakach kawy i ich optymalnych połączeniach. Warsztat otwarty – decyduje kolejność zgłoszeń na miejscu.

Niedziela, 24 lipca

Godz. 11-12

Gotujemy na zimno – zaprasza szefowa kuchni Qchni Artystycznej Ewa Olejniczak [SPOTKANIE/DEGUSTACJA]

Godz. 12.15-13

Skąd się biorą lody – gelati, kulfi, granity czyli z lodami dookoła świata [SPOTKANIE/WARSZTAT]

Po ich lody ustawiają się kolejki. Manufaktura Sucre zaprasza na spotkanie, podczas którego dowiemy się jakie są różnice między lodami przemysłowymi i rzemieślniczymi, będziemy mogli spróbować składników, z których robi się lody i poznamy sposoby na zrobienie pysznych lodów w domu.

Godz. 12.15-13

Zakrywanie – Odkrywanie. Trendy w opakowaniach na 2017+. Prelekcja Zuzanny Skalskiej [SPOTKANIE]

Kupujemy oczami. Codzienne zakupy to ułamki sekund, w których skanujemy sklepowe półki i podejmujemy decyzje. Tylko te rzeczy, które potrafiły przykuć naszą uwagę w tak krótkim czasie lądują w koszyku. Osaczeni reklamami wierzymy i kupujemy bez zastanowienia. Na prezentację o najnowszych trendach w opakowaniach, nad którymi pracują teraz projektanci, zaprasza Zuzanna Skalska, ekspert ds. trendów z 360Inspiration

Godz. 13-13.45

„Uodpornij się, jedząc świadomie” – czyli jak w praktyce wzmocnić odporność organizmu? [SPOTKANIE]

Prelekcja Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”. Jak zgodnie z najnowszymi doniesieniami ze świata nauki wzmocnić swoją odporność poprzez dobór odpowiednich produktów oraz ich przygotowanie? Podczas spotkania rozprawimy się z najczęstszymi mitami żywieniowymi dotyczącymi wspomagania odporności oraz odpowiemy na wszystkie nurtujące Państwa pytania. Spotkanie otwarte.

Godz. 13-13.45

Jak smakuje zapach? Warsztaty dla dzieci w wieku 5-10 lat z opiekunami [WARSZTAT DLA DZIECI]

Czy wonny bratek równie dobrze smakuje jak pachnie? Przekonamy się o tym podczas warsztatów poświęconych jadalnym kwiatom. Na start wspólna degustacja kolorowych i pachnących roślin, później każdy uczestnik wykona swoją pracę z wykorzystanie płatków, gałązek czy liści. Na koniec za zabawimy się w designerów i zaprojektujemy autorskie talerze. Na warsztaty zapraszają Anna Szary i Iga Fijałkowska.

Godz. 13-13.45

Malowanie doniczek i sadzenie kwiatów z GrowRaw [WARSZTAT]

GrowRaw to twórcy fantastycznych betonowych doniczek, które aż proszą się o pomalowanie i nadanie im indywidualnego charakteru. Zapraszamy na warsztaty, gdzie każdy będzie mógł ozdobić doniczkę według własnego pomysłu, a dodatkowo dowie się, jak dobrze zasadzić niej kwiaty. Warsztaty są otwarte dla wszystkich chętnych.

Godz. 14-15
„Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść” – spotkanie z autorami książki Jakubem Milszewskim i Kamilem Sadkowskim [SPOTKANIE]
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Autorzy książki bez owijania w bawełnę opisuje kulisy i zaplecze kulinarnego biznesu. To gratka dla wszystkich, którzy kochają restauracje (z różnych półek!) i zawsze byli ciekawi jak to wszystko NAPRAWDĘ działa. Jeśli nie wierzycie, że jest tak, jak to opisali, zapytajcie sami!
Godz. 15-16
Deser Take Away – warsztaty z cukiernią Odette [WARSZTAT/DEGUSTACJA]

Odette Take Away – dla niektórych to tylko deser w słoiku. Dla nas AŻ deser w słoiku. To tu możemy jeszcze bardziej poszaleć z teksturami i smakami w zależności od sezonowych inspiracji. W parku, na ulicy, w aucie i pociągu. Stojąc, siedząc – Odette Take Away!

Godz. 15-16

Macarons, makaroniki, makaronsy – o naszej miłości do ciasteczek znad Sekwany. Warsztaty z degustacją dla dzieci [WARSZTAT DLA DZIECI/DEGUSTACJA]

Kolorowe, naturalnie bezglutenowe, a przede wszystkim pyszne – francuskie makaroniki (franc. macarons) to jedyne w swoim rodzaju migdałowe ciasteczka. Wywołują euforię i pozostawiają uczucie niedosytu. Zaskakują i uzależniają. Manufaktura Sucre zaprasza na warsztat z ich robienia i jedzenia. Mniam!

Godz. 15-16

Performance – studenci szkoły teatralnej czytają menu

Godz. 16-16.30

10 zasad na udane przyjęcie – spotkanie z Anną Jurksztowicz [SPOTKANIE]

Anna Jurksztowicz to prawdziwa perfekcyjna pani domu. W swoich książkach radzi co kupować, jak jeść i jak karmić domowników. Podczas spotkania opowie o swoich sposobach na zorganizowanie udanego przyjęcia, które nie tylko zachwyci gości, ale też nie umęczy organizatorów. Na spotkanie zaprasza wydawnictwo Edipresse.

Godz. 16-16.30

Lasy zamknięte w słojach – prezentacja projektu Forest Forever [SPOTKANIE]

Justyna Stoszek to artystka, która zamyka las w szkle. Jej projekt Forest Forever to tworzenie niezwykłych roślinnych ekosystemów w szklanych słojach. Lasy w szkle żyją, ponieważ w ich zamkniętej przestrzeni tworzy się całkowicie samowystarczalny ekosystem, w którym rośliny wytwarzają wszystkie potrzebne im do życia substancje odżywcze. Jedyne, co przenika z zewnątrz, to światło.

Godz. 16.30-17

Piotr Najsztub i Vienio – w łóżku o jedzeniu i smakowaniu [SPOTKANIE]

Piotr Najsztub – dziennikarz, restaurator, miłośnik jedzenia. Vienio – raper, muzyk i smakosz. Dwie fantastyczne osobowości, które łączy nie tylko miłość do jedzenia, ale przede wszystkim do SMAKOWANIA. Spotkają się na łóżku przygotowanym na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego. Rozmowy tych dwóch Panów nie można przegapić.

Godz. 17-17.45

3.    Momenty w towarzystwie pierzynki. Poetyka menu, czyli jak do nas mówią restauracje [SPOTKANIE]

Jedzenie zaczyna się od lektury menu. A te w ostatnich latach przeszły niesamowite metamorfozy. W jednych restauracjach dania przestały być po prostu „daniami”, a stały się „momentami”. Nie ma już schabowego z ziemniakami, jest „sztuka mięsa schabowego w towarzystwie lekkiego ziemniaczanego puree”. Zmienia się język, zmieniają się produkty i zmienia się relacja z klientem. Czy inaczej nazwane potrawy smakują inaczej? Czy niedługo do restauracji będziemy musieli zabierać ze sobą branżowy słownik? A może zwycięży modny ostatnio trend lapidarnych menu i nienazywania potraw, a jedynie wymieniania produktów, z których są zrobione?

O języku współczesnej kuchni będzie rozmawiać m.in. Bogdan Gałązka – osobowość, miłośnik polskiej kuchni, jeden z najbardziej charakterystycznych szefów kuchni w Polsce, szef kuchni Gothic Cafe na Zamku Krzyżackim w Malborku

Design na Targach Książki Kulinarnej

Przez cały czas trwania targów zapraszamy do oglądania prezentacji:
•    najwyższej jakości ręcznie robionych noży z manufaktury Kłosy
•    fantastycznych desek i naczyń drewnianych BernOnTable, których używają najlepsi szefowie i najlepsze restauracje w Polsce
•    akcesoriów dla kwiatów i domu z oferty Warsztatu Woni – florystycznego concept store’u Marty Gessler





comments powered by Disqus