Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, stylistka jedzenia, współpracowniczka magazynu USTA z zawodu jest fotografem, ale gdy kilka lat temu znajomi zaproponowali jej poprowadzenie kuchni w nowo otwieranym stołecznym bistro, natychmiast się zgodziła. Współpracowała z takimi miejscami jak Sto900, Chłodna25, Bar Studio, Pewnego Razu Cafe. Dwa lata temu odbyła staż w Nomie – jednej z najlepszych restauracji świata.
Przybyszewska jest znana ze swoich śniadań. Przygotowując potrawy dba o to, by zawsze było: świeżo, niebanalnie, wegetariańsko. W menu stara się pokazać swoje najnowsze kulinarne fascynacje. Tym razem, podczas niedzielnego brunchu w Stacji Mercedes, będzie to połączenie kuchni arabskiej i tajskiej.
W smakowitym menu brunchowym znajdą się między innymi: hummus z masłem orzechowym, limonką, kolendrą oraz dymką, a także kasza jaglana z pomidorami koktajlowymi, marchewką grillowaną, trawą cytrynową, natką pietruszki, cebulą cukrową, sokiem z grejpfruta, kminem rzymskim i sambalem. Będzie również satay z tofu z sosem z orzechów ziemnych w towarzystwie ogórkowego relisha oraz zupa tajska na mleku kokosowym z marchewką.
Serdecznie zapraszamy na pyszny niedzielny brunch z Ustami i Marią Przybyszewską w Stacji Mercedes.
***
Cena brunchu za osobę: 30 zł (Karnet All you can eat)
Zobacz też podobne artykuły
Brunch z Ustami
W najbliższą niedzielę, od godz. 10.00 zapraszamy na letni brunch w Stacji Mercedes. Wegańską ucztę przygotuje Michał Gniłka. Wydarzenie będzie połączone z premierą roślinnego numeru UST. Do zobaczenia! Niedzielne menu zapowiada się wyśmienicie. Będą francuskie tosty z nasionami chia, twarożkiem migdałowym, truskawkami w czarnym pieprzu i balsamico, pudding chia, mus z mango i płatki kokosowe, chleb
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Rozpustą w jesień
To będzie ostatnia niedziela w Stacja Mercedes w tym sezonie. Z tej okazji razem z Magdaleną Święciaszek, jedną z ciekawszych szefowych kuchni młodego pokolenia, zaprosimy warszawiaków na rozpustny brunch. Przepisy i kulinarne pomysły Święciaszek są nowoczesne i przepyszne. To comfort food w najczystszej postaci. Warto poznać smak jej dań, gdyż mogą one być świetnym sposobem na
# Brunch, rozpusta, Stacja Mercedes, święciaszekW mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#