Redakcja

Kurczak w aromatycznych przyprawach z jogurtem

Pachnący kminem rzymskim i masalą, serwowany z kolendrą kurczak nabiera nowego wymiaru, świetny na weekendową ucztę z przyjaciółmi albo rodziną. Robi się to danie banalnie prosto, smakuje pysznie. I o to chodzi!

– 25/07/2016 –

 

 Składniki (4 porcje):

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 małe, okrągłe cukinie, pokrojone w ósemki, zgrillowanej
  • po ½ papryki czerwonej, zielonej i żółtej, zgrillowanej i pokrojonej w paski
  • 2 białe cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki mieszaniny przypraw garam masala
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 300 g jogurtu greckiego
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • szczypta cukru

 

do podania:

  • 200 g suchego ryżu basmati, ugotowanego
  • ½ pęczka kolendry

 

Podudzia marynujemy w jogurcie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy garam masala i 1 łyżeczki kminu rzymskiego. W takiej marynacie zostawiamy go na 1 godzinę lub całą noc.

 

Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy na nim kurczaka wyjętego z marynaty uważając, żeby się nie przypalił. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Po 3 minutach dorzucamy czosnek i pozostałe przyprawy. Wlewamy pomidory z bulionem i dokładamy obsmażone podudzia. Dusimy pod przykryciem 40 – 50 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec duszenia doprawiamy szczyptą soli i cukru, a następnie dokładamy zgrillowane cukinie i pieczoną paprykę.

 

Podajemy z ryżem i świeżo siekaną kolendrą.

 

Przepis: Magdalena Świeciaszek, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski/ USTA magazyn





comments powered by Disqus