JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Kurczak w aromatycznych przyprawach z jogurtem


 
 Składniki (4 porcje):

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 małe, okrągłe cukinie, pokrojone w ósemki, zgrillowanej
  • po ½ papryki czerwonej, zielonej i żółtej, zgrillowanej i pokrojonej w paski
  • 2 białe cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki mieszaniny przypraw garam masala
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 300 g jogurtu greckiego
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • szczypta cukru

 
do podania:

  • 200 g suchego ryżu basmati, ugotowanego
  • ½ pęczka kolendry

 
Podudzia marynujemy w jogurcie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy garam masala i 1 łyżeczki kminu rzymskiego. W takiej marynacie zostawiamy go na 1 godzinę lub całą noc.
 
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy na nim kurczaka wyjętego z marynaty uważając, żeby się nie przypalił. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Po 3 minutach dorzucamy czosnek i pozostałe przyprawy. Wlewamy pomidory z bulionem i dokładamy obsmażone podudzia. Dusimy pod przykryciem 40 – 50 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Pod koniec duszenia doprawiamy szczyptą soli i cukru, a następnie dokładamy zgrillowane cukinie i pieczoną paprykę.
 
Podajemy z ryżem i świeżo siekaną kolendrą.
 
Przepis: Magdalena Świeciaszek, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski/ USTA magazyn

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin