JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

5 dań i aperitif


Historia fine diningu sięga początków istnienia restauracji, jednak jego właściwy rozkwit przypada na koniec XVIII wieku, kiedy to wybitni szefowie kuchni wraz z zespołami opuszczali szlacheckie dwory, zakładając wyspecjalizowane restauracje w miastach. Fine dining jako najwyższa sztuka restauracyjna narodził się we Francji i szybko przeniósł się poza jej granice, ciesząc najbardziej wymagających gości na całym świecie. Samo pojęcie fine diningu budzi wciąż wiele kontrowersji. Czym więc naprawdę jest fine dining?
 
Restauracją fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie. Filarami współczesnych restauracji fine diningowych są m.in. najwyższe standardy obsługi, rozbudowane posiłki, historyczne bądź starannie zaprojektowane i wykonane wnętrza, najwyższa jakość i autentyczność produktów, dedykowane naczynia i sztućce, najwyższa edukacja Szefów Kuchni, kultura wine pairingu, autorski i niesieciowy charakter oraz społeczny i biznesowy status budujące dodatkowy prestiż i reputację. Brak kompromisów na tych wszystkich polach jest źródłem wysokich cen w tych restauracjach.
 
Fine diningowa obsługa jest najlepszym doradcą i przyjacielem gościa. Zarówno obeznani z etykietą stołu kelnerzy, jak i świetnie wykształceni sommelierzy wspólnie dbają o perfekcyjne doświadczenie restauracyjne. Najwyższa jakość obejmuje nie tylko jedzenie i serwis, ale także wina, komponowane z daniami według sztuki wine pairingu.
 
Jedzenie w fine diningowych restauracjach musi spełniać najwyższe standardy zaczynając od najlepszej jakości, najświeższych składników pochodzących od zaufanych dostawców, przez ich przechowywanie, aż po prezentację i spektakularne podanie dania, za które odpowiada szef kuchni. Szefowie fine diningowych restauracji są najczęściej absolwentami prestiżowych szkół kulinarnych z wieloletnim doświadczeniem w kreowaniu sztuki na talerzu – często egzotycznej i trudno dostępnej. Ich umiejętności, perfekcjonizm, dyscyplina, wyczucie, gust i kreatywność tworzą wyjątkowe smaki i obrazy. Jedzenie w fine diningowych Restauracjach to w efekcie nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale też cała dopełniająca ją oprawa.
Restauracje fine diningowe doprowadzają wszystkie opisane powyżej elementy do perfekcji. Tworzą niepowtarzalne  doświadczenie, które zaczyna się przed przekroczeniem progu restauracji, a kończy na długo po jej opuszczeniu – trwając w rozmowach, recenzjach i rekomendacjach. (z materiałów prasowych organizatora)
 
2016-08-02 11.10.45 pm
 
 
 
Lista Restauracji:
KRAKÓW: Albertina, Amarylis, Biała Róża, Copernicus, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Magnifica, Pod Nosem, Qualita, Trzy Rybki, Włoska, Twój Kucharz, Zakładka, Karakter
WARSZAWA: Akademia Smaku, Ale Gloria, Amber Room, Belvedere, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Dyspensa, Focaccia, Fusion Westin, Kieliszki na Próżnej, L’Arc Varsovie, La Brasserie Moderne, Marconi, Merliniego 5, N31, Nowa Próżna, Ole!, Opasły Tom, Osteria, Rozbrat 20 / Bakery & Wine Corner, Signature, Tamka 43, Venti Tre Restaurant, Vivandier
 
 
www.restaurantweek.pl
www.facebook.com/RestaurantWeekPolska

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur