Redakcja

Urban Farm w Stoczni

Na terenie stoczni gdańskiej powstał ogród stworzony w ramach projektu Commis Made. Założono go zimą, a teraz właśnie trwa finisaż projektu. Odbywają się wykłady, pokazy. Liczna grupa szefów kuchni, którzy przyjechali do Gdańska ma szansę podszkolić się z mykologi, serowarstwa czy dowiedzieć czegoś o endemicznych gatunkach roślin. A dziś wieczorem korzystając z plonów stoczniowego ogrodu i kuchni foodtracków ugotują swoje potrawy. Dziś trzeba być w Stoczni!

– 4/07/2016 –

 

13632611_10205496225719707_489654912_o

 

Projekt Commis Made od czterech lat organizuje Restauracja Metamorfoza. W dotychczasowych edycjach był skierowany wyłącznie do szefów kuchni, mediów branżowych i specjalistów, tym razem otwiera się również na społeczność lokalną.

Tegoroczna edycja – Urban Farm Stocznia Gdańska – rozpoczęła się już w styczniu 2016 roku i wymagała zaangażowania wielu specjalistów i wolontariuszy. Wtedy to rozpoczęto prace nad budową miejskiej farmy w tej niezwykłej gdańskiej przestrzeni. Dziś możemy oglądać tutaj sprawnie działający ekosystem, którego plony zostaną zebrane już jutro. Błędy i nauka, którą wyniosła ekipa Metamorfoza, rolnicy, m. in. Milejowe Pole oraz grono entuzjastycznych wolontariuszy są pretekstem do spotkania w Gdańsku między 10 a 13 czerwca świetnych polskich szefów kuchni (Darek Barański, Marta Edmunds, Adrian Klonowski, Witek Iwański, Paweł Dołżonek, Krzysztof Rabek, Marek Flisiński, Marcin Szwak, Maciej Nowa), którzy mają szansę znów stać się uczniami (commis) i odkryć nowe rozwiązania stające przed restauracjami na miarę XXI wieku. Podczas finałowych dni na Stoczni odbywają się wykłady, warsztaty i pokazy, które dotykają tematyki, takiej jak: architektura, sustainability (ekologia szerzej zakrojona), ergonomiczny design, uprawa (na różnych podłożach, w różnych warunkach, na różnych nawozach), mykologia i hodowla grzybów, endemiczne i stare gatunki roślin, przetwarzanie surowca (fermentacja, produkcja octów, marynowanie, suszenie, dojrzewanie, wędzenie), hydroponika, wykorzystywanie deszczówki, serowarstwo oraz produkcja nabiału, pszczelarstwo a bartnictwo, produkcja piwa, produkcja win owocowych na bazie deszczówki, miody pitne, zbieractwo, hodowla kur, filozofia pracy „no waste”. Jutrzejszy wieczór natomiast zakończy się wyjątkowym zjazdem food trucków, w których jedzenie, bazujące jedynie na plonach Urban Farm oraz produktach od sprawdzonych, lokalnych dostawców, przygotują przybyli na zaproszenie Metamorfozy szefowie kuchni.

 

13646967_10205496226039715_1374625979_o 13639739_10205496225879711_869480196_o

 

 

 

 

tekst i zdjęcia Agnieszka Szydziak

 

 





comments powered by Disqus