Projekt Commis Made od czterech lat organizuje Restauracja Metamorfoza. W dotychczasowych edycjach był skierowany wyłącznie do szefów kuchni, mediów branżowych i specjalistów, tym razem otwiera się również na społeczność lokalną.
Tegoroczna edycja – Urban Farm Stocznia Gdańska – rozpoczęła się już w styczniu 2016 roku i wymagała zaangażowania wielu specjalistów i wolontariuszy. Wtedy to rozpoczęto prace nad budową miejskiej farmy w tej niezwykłej gdańskiej przestrzeni. Dziś możemy oglądać tutaj sprawnie działający ekosystem, którego plony zostaną zebrane już jutro. Błędy i nauka, którą wyniosła ekipa Metamorfoza, rolnicy, m. in. Milejowe Pole oraz grono entuzjastycznych wolontariuszy są pretekstem do spotkania w Gdańsku między 10 a 13 czerwca świetnych polskich szefów kuchni (Darek Barański, Marta Edmunds, Adrian Klonowski, Witek Iwański, Paweł Dołżonek, Krzysztof Rabek, Marek Flisiński, Marcin Szwak, Maciej Nowa), którzy mają szansę znów stać się uczniami (commis) i odkryć nowe rozwiązania stające przed restauracjami na miarę XXI wieku. Podczas finałowych dni na Stoczni odbywają się wykłady, warsztaty i pokazy, które dotykają tematyki, takiej jak: architektura, sustainability (ekologia szerzej zakrojona), ergonomiczny design, uprawa (na różnych podłożach, w różnych warunkach, na różnych nawozach), mykologia i hodowla grzybów, endemiczne i stare gatunki roślin, przetwarzanie surowca (fermentacja, produkcja octów, marynowanie, suszenie, dojrzewanie, wędzenie), hydroponika, wykorzystywanie deszczówki, serowarstwo oraz produkcja nabiału, pszczelarstwo a bartnictwo, produkcja piwa, produkcja win owocowych na bazie deszczówki, miody pitne, zbieractwo, hodowla kur, filozofia pracy „no waste”. Jutrzejszy wieczór natomiast zakończy się wyjątkowym zjazdem food trucków, w których jedzenie, bazujące jedynie na plonach Urban Farm oraz produktach od sprawdzonych, lokalnych dostawców, przygotują przybyli na zaproszenie Metamorfozy szefowie kuchni.
tekst i zdjęcia Agnieszka Szydziak
Urban Farm w Stoczni
