Projekt Commis Made od czterech lat organizuje Restauracja Metamorfoza. W dotychczasowych edycjach był skierowany wyłącznie do szefów kuchni, mediów branżowych i specjalistów, tym razem otwiera się również na społeczność lokalną.
Tegoroczna edycja – Urban Farm Stocznia Gdańska – rozpoczęła się już w styczniu 2016 roku i wymagała zaangażowania wielu specjalistów i wolontariuszy. Wtedy to rozpoczęto prace nad budową miejskiej farmy w tej niezwykłej gdańskiej przestrzeni. Dziś możemy oglądać tutaj sprawnie działający ekosystem, którego plony zostaną zebrane już jutro. Błędy i nauka, którą wyniosła ekipa Metamorfoza, rolnicy, m. in. Milejowe Pole oraz grono entuzjastycznych wolontariuszy są pretekstem do spotkania w Gdańsku między 10 a 13 czerwca świetnych polskich szefów kuchni (Darek Barański, Marta Edmunds, Adrian Klonowski, Witek Iwański, Paweł Dołżonek, Krzysztof Rabek, Marek Flisiński, Marcin Szwak, Maciej Nowa), którzy mają szansę znów stać się uczniami (commis) i odkryć nowe rozwiązania stające przed restauracjami na miarę XXI wieku. Podczas finałowych dni na Stoczni odbywają się wykłady, warsztaty i pokazy, które dotykają tematyki, takiej jak: architektura, sustainability (ekologia szerzej zakrojona), ergonomiczny design, uprawa (na różnych podłożach, w różnych warunkach, na różnych nawozach), mykologia i hodowla grzybów, endemiczne i stare gatunki roślin, przetwarzanie surowca (fermentacja, produkcja octów, marynowanie, suszenie, dojrzewanie, wędzenie), hydroponika, wykorzystywanie deszczówki, serowarstwo oraz produkcja nabiału, pszczelarstwo a bartnictwo, produkcja piwa, produkcja win owocowych na bazie deszczówki, miody pitne, zbieractwo, hodowla kur, filozofia pracy „no waste”. Jutrzejszy wieczór natomiast zakończy się wyjątkowym zjazdem food trucków, w których jedzenie, bazujące jedynie na plonach Urban Farm oraz produktach od sprawdzonych, lokalnych dostawców, przygotują przybyli na zaproszenie Metamorfozy szefowie kuchni.
tekst i zdjęcia Agnieszka Szydziak
Zobacz też podobne artykuły
Ze Stoczni na stół
Od początku roku budowali na Stoczni Gdańskiej urban farmę, sprawdzali rozwiązania, które mogą być pomocne w prowadzeniu w mieście samowystarczalnej i zrównoważonej restauracji. Na koniec zaprosili do Gdańska świetnych szefów kuchni i oddali im plony ze swojego miejskiego gospodarstwa, prosząc by ci przygotowali street food’ową kolację. Co zgotowali szefowie i specjaliści, którzy spotkali się na
# Adrian Klonowski, Commis Made, Gdańsk, Janne Lansipuro, Matylda Grzelak, Metamorfoza, Milejowe Pole, stocznia, Tobyn Excell, Water&WinePrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#ZIEMIA WODA 6. Atomy smaku.
Smak to złożony temat. Nie tylko z punktu widzenia konsumpcyjnej przyjemności, ale również z perspektywy jego chemicznego skomplikowania. Niestety fachowa wiedza na ten temat często jest niedostępna nie tylko zwykłym zjadaczom chleba, ale również kucharzom. W Food Think Tank smak jest rozłożony na czynniki pierwsze, najpierw przez szefów kuchni, a potem – bardziej dosłownie –
# Food Think Tank, Ziemia WodaMaterie i laboratoria
W „Ziemia i Woda” bierze udział wiele osób kucharzy, naukowców, artystów, rolników, murarzy. Jak pracują? – To proces totalny, oddolna inicjatywa każdego uczestnika. Rozmawiamy i badamy historię, a przede wszystkim inicjujemy niezliczone ilości eksperymentów – pisze Agnieszka Szydziak w swojej drugiej relacji z projektu. „Ziemia i Woda” nie rozpoczyna się w konkretnym punkcie, to raczej
# Agnieszka Szydziak, Food Think Tank, Jarosław Dumanowski, Jędrzej Stelmaszek, Tomasz Hartman, Ziemia i Woda