Redakcja

Usta wegańskie

Już jest najnowszy, letni numer UST, który poświęciliśmy roślinom. Przedstawiamy w nim te jadalne i trujące, malarskie i realne, pokazujemy je od strony kulturowej, naukowej, historycznej i praktycznej. Najbardziej znani polscy wegańscy szefowie kuchni proponują nam swoje dania, Grzegorz Jarzyna opowiada o tym, jak nocą sadzi drzewa w Warszawie, a rodzina Majlertów pokazuje nam swoje korzenie. Mamy też przewodnik po najlepszych wegańskich restauracjach na świecie.

– 7/07/2016 –

 

Rośliny coraz częściej wychodzą na pierwszy plan – trochę jak na obrazach Juana Sáncheza Cotána, o których zmysłowo pisze Anna Królikiewicz, dzieląc się przy okazji swoim uwielbieniem do kalafiora romanesco. Odkrywamy urodę warzyw na nowo, na przykład odwiedzając gospodarstwo Ludwika Majlerta na warszawskiej Białołęce. To jego pradziad Wilhelm wprowadził w Polsce modę na szparagi. Następcy sieją dziś i uprawiają warzywa trochę zapomniane: brukiew, kwiaty cukinii, mangolda. Ich pięknie urządzony sklep z koszami pełnymi świeżych ziół, dyniami piętrzącymi się na drewnianym wozie, retrowagą i starymi rodzinnymi fotografiami jest miejscem, w którym oddycha się głębiej. O historii tej niezwykłej rodziny przeczytacie w tym numerze UST. Bez spaceru po polu, bez kontaktu z ziemią nie mógł on powstać. Szukaliśmy roślin nietypowych, coraz częściej używanych przez szefów kuchni. Kilka z nich opisujemy: pastorały, mizunę czy liście ostrygowe zaskakujące smakiem i wyglądem.

Roślinom przyjrzeliśmy się też od strony naukowej, chcieliśmy zweryfikować krążące w mediach informacje o odczuwaniu przez nie bólu lub strachu. Jak jest naprawdę przeczytacie w tekście „Gatunki światła” Łukasza Kaniewskiego.

Weganizm, niezależnie od tego co myślą o nim politycy, to coraz powszechniejsze zjawisko. Warto się mu przyjrzeć i zrozumieć z czego wynika. Nie jest to jednak dieta tak nowa i hipsterska, jak może się wdawać. Aby się o tym przekonać, cofnijcie się z nami do lat 30. ubiegłego wieku do Wilna, gdzie Fania Lewando prowadziła wegańską (wtedy jarską) restaurację.

Zresztą wegan z roku na rok przybywa. W materiale „Siła roślin” przedstawiamy tych najbardziej wpływowych w Polsce, a z kolei z tekstem „Tour de vege” wysyłamy Was do najlepszych restauracji z warzywnym menu.

W tym wydaniu więc zabieramy Was w wyprawę po Polsce. Tym razem nasz przewodnik nie dotyczy jednego miasta, a jest bazą wakacyjnych miejsc. Zdradzamy te ulubione i sprawdzone adresy, życząc pięknego lata, pełnego kontaktu z roślinną energią.

 

Zdjęcie na okładce: Kasia Bielska
Stylizacja: Marcela Stańczyk
Scenografia: Anna Szczęsny
Makijaż: Ala Gabillaud
Modelka: Paulina MODEL PLUS
Pin Up Studio

 

 





comments powered by Disqus