JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
LUDZIE, MIEJSCA

Ochota na udon


 
_MG_0979 _MG_9913
 
Kartę Sato otwierają przystawki: wybierać można pomiędzy ogórkiem z moromi, jęczmieniem miso czy grillowanymi ozorami wołowymi z sosem ponzu i rzodkwią.
Specjalność lokalu to ręcznie lepiony i krojony udon, podawany na zimno, bądź na ciepło. Naszą uwagę zwróciła wersja z wieprzowiną miso, wodorostami nori i ziarnami sezamu w sosie ponzu. Do wyboru także udon w bulionie: na przykład rybnym, z sosem sojowym oraz duszoną piersią z kaczki. Za to dla wegetarian – udon ze smażonym tofu i wodorostami wakame.
Dobrą wiadomość mamy dla tych, którym tęskno do Poznania i tamtejszej, kultowej już knajpy Min’s Onigiri: Sato serwuje kanapki onigiri (ryż owinięty w listek nori) z łososiem, śliwką ume i wieprzowiną miso.
 
 
_MG_0150 _MG_9839 _MG_9828
 
Na słodko możemy zjeść panna cottę z matchą. Do picia dostępna jest także tradycyjna sencha, genmaicha, bancha, assam. Warto zwrócić uwagę na napar z prażonego jęczmienia (mugicha, 麦茶) i napój z kombuchy na bazie grzybka japońskiego.
Sato Gotuje to lokal, w którym rozkoszować możemy się smakiem tradycyjnych potraw japońskich, minimalistyczną estetyką i wyjątkową, dalekowschodnią atmosferą.
Lokal otwarty jest od środy do soboty w godzinach 16.00 – 22.00, mieści się przy ulicy Adolfa Pawińskiego 24 w Warszawie.
 
 
_MG_0108 _MG_0811 _MG_0056
tekst i zdjęcia: Michał Matejko/ Jaśniej

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa