Redakcja

Smaki Armenii

Tegoroczna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie poświęcona będzie Armenii. Obecność Ormian i ich wpływ na kulturę Lubelszczyzny jest niezwykle istotnym elementem kształtowania tożsamości tego regionu.

– 15/08/2016 –

 

Zaznaczył się on na wielu płaszczyznach – od kuchni, przez kulturę, po duchowość. Festiwal ma na celu zaprezentowanie, ale przede wszystkim umożliwienie uczestnikom autentycznego doświadczania tej wielowymiarowości. Łączy więc rozmaite oblicza kultury w strefie koncertów (tradycyjna oraz nowoczesna, eksperymentalna muzyka ormiańska, czy światowej sławy orkiestra kameralna Tel-Aviv Soloists Ensamble pod dyrekcją Baraka Tala), strefie kultury (spektakle teatralne, wystawy sztuki, salon literacki, warsztaty fotograficzne), strefie duchowej (cykl spotkań dwóch ambon w klasztorze Dominikanów) oraz strefie smaku.
Ta ostatnia wydaje się być szczególnie ciekawa – w tym roku goścmi specjalnymi będą: Andrea Camastra, włoski szef kuchni, wizjoner zdobywca gwiazdki Michelina, Boris Marcell z Kolumbii, kucharz i profesor eksplorujący dziką kuchnię Amazonii, Perparim Babalija z Kosowa, specjalizujący się w rybach i owocach morza oraz Robert Makłowicz, znany głównie z telewizji dziennikarz i krytyk kulinarny, który jako pierwszy zaczął promować kuchnię Lubelszczyzny. Jeśli chodzi o lubelskich szefów kuchni, ci będą mieli możliwość wykazania się poprzez autorskie menu łączące najsłynniejsze ormiańskie i lubelskie dania.Postawiono przed nimi jeden warunek – składnikiem potraw muszą być regionalne produkty, między innymi mięso świnki puławskiej, czyli lubelska wieprzowina, będąca jednym z kulinarnych bohaterów festiwalu. Wykażą się również uczniowe lubelskich szkół gastronomicznych, podczas pierwszego konkursu o tytuł Good Chefa Lublina, a wnuk Jacka Kuronia – Jan, w specjalnym pokazie „Sielankowy Smak“ będzie wraz z uczestnikami przygotowywał polskie zupy renesansowe, według opisów z sielanek Szymona Szymonowica.
Twórcom i gościom tegorocznej edycji EFS zależy na tym, by odbiorcy zwrócili się ku regionalnym i sezonowym produktom, by odkryli ich wartość zarówno w kuchni bardziej wyrafinowanej, jak i codziennej, domowej. Pod hasłem „Kuchnia prosto od człowieka“ kryje się pragnienie, by festiwal odgrywał także ważną rolę w tworzeniu relacji międzyludzkich – by wspólne spotkania przy stole i stoiskach Jarmarku Inspiracji budowały poczucie wspólnoty. „Bo najważniejsze jest Spotkanie. Spotkanie kultur, spotkanie kuchni, spotkanie ludzi.“





comments powered by Disqus