Redakcja

Another Morning: Tajlandia!

Tym razem Maria Przybyszewska zabiera nas do Tajlandii, którą niedawno odwiedziła. Jest pewna że jeszcze tam wróci nie raz. Na razie smaki i kolory przywołuje przepisami: jej szafki pękają w szwach od ryżu w lodówce zawsze jest kolendra, pasta chilli czy mango. Jedną z jej ulubionych potraw było congee czyli właśnie ryżowy kleik podawany w całej Azji na śniadanie. W Tajlandii znany pod nazwą chok lub khao tom kui, najczęściej jest podawany z mięsem mielonym i jajkiem. Maria przygotowała wersję wegetariańską, zamieniając sos rybny na ocet ryżowy.

– 2/08/2016 –

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki wody
  • kawałek imbiru
  • 2 jajka
  • dymka
  • kolendra
  • kostka tofu
  • kolba kukurydzy
  • sos sojowy do smaku
  • octet ryżowy 2 łyżki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz wg uznania

Ryż gotujemy w wodzie do miękkości, podlewamy go wodą i delikatnie rozgotowujemy. Gdy ryż będzie się już rozpadał wbijamy dwa jajka i mieszamy dokładnie podlewając do smaku sosem sojowym i octem. Imbir kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do ryżu, gdy masa jest zbyt zbita dolewamy wody (można również pomóc sobie mlekiem ryżowym), doprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostały kawałek imbiru kroimy w paski i podsmażamy na ulubionym oleju, posłuży nam jako garnisz. Tofu również podsmażamy na oleju dodając na końcu odrobinę sosu sojowego. Ziarna z jednej kolby kukurydzy dorzucamy na końcu, żeby nie straciły swojej chrupkości. Kolendrę i dymkę siekamy drobno mieszamy z congee i podajemy gorące!

AROY!





comments powered by Disqus