JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Another Morning: Tajlandia!


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki wody
  • kawałek imbiru
  • 2 jajka
  • dymka
  • kolendra
  • kostka tofu
  • kolba kukurydzy
  • sos sojowy do smaku
  • octet ryżowy 2 łyżki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz wg uznania

Ryż gotujemy w wodzie do miękkości, podlewamy go wodą i delikatnie rozgotowujemy. Gdy ryż będzie się już rozpadał wbijamy dwa jajka i mieszamy dokładnie podlewając do smaku sosem sojowym i octem. Imbir kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do ryżu, gdy masa jest zbyt zbita dolewamy wody (można również pomóc sobie mlekiem ryżowym), doprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostały kawałek imbiru kroimy w paski i podsmażamy na ulubionym oleju, posłuży nam jako garnisz. Tofu również podsmażamy na oleju dodając na końcu odrobinę sosu sojowego. Ziarna z jednej kolby kukurydzy dorzucamy na końcu, żeby nie straciły swojej chrupkości. Kolendrę i dymkę siekamy drobno mieszamy z congee i podajemy gorące!
AROY!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa