Redakcja

Muffiny jajeczne

A gdyby tak połączyć przyjemne ze zdrowym w ciekawej postaci i podać na śniadanie… muffiny jajeczne? Przygotowuje się je bardzo szybko, można łączyć w nich dowolne kompilacje smaków i są ciekawą alternatywą dla klasycznej jajecznicy. A do tego w kształcie babeczek. Wypróbujcie przepis na cztery rodzaje muffinów jajecznych!

– 9/08/2016 –

 

 

SKŁADNIKI

•    10 jaj Kotlina Natury
•    100 ml śmietanki 12%
•    3 łyżki oliwy z oliwek
•    masło do wysmarowania formy
•    sól i pieprz
•    garść jarmużu
•    karmelizowana czerwona cebula na miodzie i maśle
•    50 g startego sera mimolett
•    80 g wędzonego sera podpuszczkowego
•    garść czerwonej porzeczki
•    garść prażonych rozkruszonych migdałów całych
•    100 g sera twarogowego tłustego
•    1/2 awokado
•    pietruszka
•    1-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
•    1 młoda marchewka
•    70 g fasolka szparagowa żółta
•    czarny sezam
•    ser peccorino

 

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Blachę na 12 muffinek wysmarować masłem.
W 4 rządkach poukładać po kolei składniki na różne rodzaje muffinek:
◦    mieszankę twarogu, awokado, czosnku i pietruszki
◦    mieszankę jarmużu, karmelizowanej cebuli i sera mimolette
◦    mieszankę marchewki, fasoloki, peccorino i czarnego sezamu
◦    mieszankę sera wędzonego, porzeczki i migdałów
Jaja rozbić do miski, energicznie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do masy jajecznej dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 100 ml śmietanki 12%, następnie wszystko razem wymieszać.
Gotową masę rozlać do foremek.
Tak przygotowane muffinki piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

 

WIĘCEJ PRZEPISÓW JAJECZNYCH TUTAJ: http://eggsperci.pl

 

SONY DSC   SONY DSC





comments powered by Disqus