JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Another morning: Grecja


Całkiem niedawno nocowali u mnie znajomi, którzy powrócili z Zakyntosu, dostałam od nich miód pomarańczowy i pyszną oliwę, to zachęciło mnie do zrobienia tradycyjnego greckiego śniadania. Ale najpierw musiałam poszukać odpowiedzi na pytanie czy ono w ogóle istnieje!
Kiedyś podobno istniały w Grecji mleczne sklepy (!!!!) tam sprzedawano kawę, jogurt i chleb. Ale znikęły prawie wszystkie, niby jest jakiś w Atenach ale czy to prawda to już jedynie sam Zeus może wiedzieć!
A może dla Greka nie jest to ważne, przecież ma tradycją sałatkę Horiatki, grecki jogurt, figi prosto z drzewa, minimum jeden słoik oliwek w spiżarce i na bank pięć litrów oliwy. Do tego pomarańczowy lub tymiankowy miód.
Może po prostu sama wymyślę to śniadanie.
 
 
Składniki (na 2 osoby)

  • 1 kubek greckiego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 świeże figi
  • kilka gałązek tymianku
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu pomarańczowego (może być każdy inny ulubiony)
  • garść migdałów

 
 
W małym rondelku rozpuszczamy miód z sokiem pomarańczowym i układamy przekrojone na pół figi (skórą do góry), dodajemy tymianek. Jogurt przekładamy do miski polewamy go oliwą. Na górze układamy figi, polewamy miodowo pomarańczowym syropem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Καλή σας όρεξη
 
Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa