EAT POLSKA to cykl autorskich kolacji promujących polską sztukę kulinarną i rzemieślniczą poza granicami kraju. Projekt jest inicjatywą kulturalno-kulinarnego magazynu USTA i Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Jesienią 2015 roku kolacje w ramach pierwszej edycji EAT POLSKA odbyły się w stolicach czterech nadbałtyckich krajów: Rydze, Tallinie, Helsinkach i Sztokholmie. Wszystkie wydarzenia kulinarne odbywały się w niestandardowych miejscach na mapie miasta, od wnętrz estońskiego Muzeum Morskiego po barkę w sztokholmskim porcie. Ambitni polscy kucharze na każdą kolacje stworzyli unikatowe menu dla przedstawicieli dyplomacji, prasy i sceny kulinarnej danego kraju.
Dania odzwierciedlały kreatywne podejście wybitnych szefów kuchni czerpiących z różnorodności i bogactwa polskich produktów. Serwowano między innymi oscypka brulée, purée z modrej kapusty, lody z miodu spadziowego. Dania podawano na zastawie
z polskich manufaktur szkła i ceramiki. Za wystrój pomieszczeń i stołów odpowiadał poznański duet KWIATY&MIUT, podkreślając atmosferę indywidualnie dobranymi aranżacjami ze świeżych kwiatów.
Rezultatami tej niezwykłej trasy kulinarnej, oprócz zainteresowania w mediach społecznościowych, były liczne publikacje prasowe na temat polskich produktów kulinarnych i ich wytwórców. W ramach projektu ukazały się także angielskojęzyczne wydania książki „O chlebie” oraz „O jabłkach” Elizy Mórawskiej.
Już tej jesieni odbędzie się druga edycja EAT POLSKA. Tegoroczna trasa rozpocznie się kolacją w Berline, po czym ruszy przez stolice trójkąta wyszehradzkiego: Pragę, Bratysławę i Budapeszt. Menu stworzą szefowie Michał Gniłka i Marek Flisiński (Water & Wine), ponownie opierając się na najciekawszych polskich składnikach. Na stole pojawi się także polskie wino z Domu Bliskowice. Jednak współczesna kuchnia, to nie tylko jedzenie, a także design, moda i sztuka. Wszystkie te elementy chcielibyśmy połączyć na spotkaniu promującym polską kulturę kulinarną. Dlatego szczególny nacisk położyliśmy na współpracę z manufakturami ceramicznymi z różnych miast Polski: Fenek, Ani Ani, Spiek Ceramiczny, Kooe. Pojawią się także nowoczesne marki modowe: Kaaskas i Elementy – ich projekty też będą częścią wieczorów Eat Polska.
23.09 – Berlin
26.09 – Praga
29.09 – Bratysława
02.10 – Budapeszt
Partnerami wydarzenia są: Stowarzyszenie Art Animacje, Cisowianka Perlage, magazyn USTA, Elementy, Kaaskas, Fenek, Ani Ani, Spiek Ceramiczny, Kooe, Dyletanci/Dom Bliskowice.
www: eatpoland.net
Facebook: www.facebook.com/eatpoland.net
Instagram: @eat_poland
Jak smakuje Polska?
