JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Jak smakuje Polska?


EAT POLSKA to cykl autorskich kolacji promujących polską sztukę kulinarną i rzemieślniczą poza granicami kraju. Projekt jest inicjatywą kulturalno-kulinarnego magazynu USTA i Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Jesienią 2015 roku kolacje w ramach pierwszej edycji EAT POLSKA odbyły się w stolicach czterech nadbałtyckich krajów: Rydze, Tallinie, Helsinkach i Sztokholmie. Wszystkie wydarzenia kulinarne odbywały się w niestandardowych miejscach na mapie miasta, od wnętrz estońskiego Muzeum Morskiego po barkę w sztokholmskim porcie. Ambitni polscy kucharze na każdą kolacje stworzyli unikatowe menu dla przedstawicieli dyplomacji, prasy i sceny kulinarnej danego kraju.
 
Dania odzwierciedlały kreatywne podejście wybitnych szefów kuchni czerpiących z różnorodności i bogactwa polskich produktów. Serwowano między innymi oscypka brulée, purée z modrej kapusty, lody z miodu spadziowego. Dania podawano na zastawie
z polskich manufaktur szkła i ceramiki. Za wystrój pomieszczeń i stołów odpowiadał poznański duet KWIATY&MIUT, podkreślając atmosferę indywidualnie dobranymi aranżacjami ze świeżych kwiatów.
 
Rezultatami tej niezwykłej trasy kulinarnej, oprócz zainteresowania w mediach społecznościowych, były liczne publikacje prasowe na temat polskich produktów kulinarnych i ich wytwórców. W ramach projektu ukazały się także angielskojęzyczne wydania książki „O chlebie” oraz „O jabłkach” Elizy Mórawskiej.
 
 
c03b3180 c03b3244 c03b3292 c03b3280
 
Już tej jesieni odbędzie się druga edycja EAT POLSKA. Tegoroczna trasa rozpocznie się kolacją w Berline, po czym ruszy przez stolice trójkąta wyszehradzkiego: Pragę, Bratysławę i Budapeszt. Menu stworzą szefowie Michał Gniłka i Marek Flisiński (Water & Wine), ponownie opierając się na najciekawszych polskich składnikach. Na stole pojawi się także polskie wino z Domu Bliskowice. Jednak współczesna kuchnia, to nie tylko jedzenie, a także design, moda i sztuka. Wszystkie te elementy chcielibyśmy połączyć na spotkaniu promującym polską kulturę kulinarną. Dlatego szczególny nacisk położyliśmy na współpracę z manufakturami ceramicznymi z różnych miast Polski: Fenek, Ani Ani, Spiek Ceramiczny, Kooe. Pojawią się także nowoczesne marki modowe: Kaaskas i Elementy – ich projekty też będą częścią wieczorów Eat Polska.
 
23.09 – Berlin
26.09 – Praga
29.09 – Bratysława
02.10 – Budapeszt
 
Partnerami wydarzenia są: Stowarzyszenie Art Animacje, Cisowianka Perlage, magazyn USTA, Elementy, Kaaskas, Fenek, Ani Ani, Spiek Ceramiczny, Kooe, Dyletanci/Dom Bliskowice.
c03b3101 c03b0126
 
 
www: eatpoland.net
Facebook: www.facebook.com/eatpoland.net
Instagram: @eat_poland

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa