Redakcja

USTA na jesień!

Po letnich szaleństwach, podbojach świata, wyprawach bliskich i dalekich czas na jesienną odmianę. Na zagłębienie się w naszym własnym mikro świecie. USTA wraz ze swoim 11 numerem zabierają was na grzyby. Poznajemy gatunki już znane i te, które dopiero do nas przywędrowały, gotujemy z grzybów egzotycznych, szukamy obecności grzybów w sztuce. A na deser lądujemy w  San Francisco – w naszym przewodniku wyselekcjonowaliśmy najlepsze bary, restauracje, kawiarnie. Rozmawialiśmy też z Nickiem Ballą, szefem Tartine Bar, zwiedziliśmy winnicę Napy i Sonomy, rozmawialiśmy z francuskim fizykiem Hervé This’em, który stworzył pojęcie kuchni molekularnej.

– 29/09/2016 –

Grzyby rzecz magiczna – zapewnia Paulina Ołowska, artystka, której prace prezentuje nowojorska MOMA i londyński Tate, jedno z najgłośniejszych dziś nazwisk sztuki współczesnej. Jest to pierwszy wywiad, którego Paulina udziela polskiej prasie od wielu lat! Żeby go przeprowadzić wyprawiliśmy się do Rabki, w której artystka mieszka i organizuje swoje akcje artystyczne pod nazwą Mycorial Theatre. Grzyby i artyści – to długi i zażyły związek. Jak pisze w swoim felietonie Anna Królikiewicz Dla pisarzy, poetów, muzyków i malarzy były i są sposobem na poszerzanie pola percepcji, poznawanie prawdy .

 

2016-09-28-10-08-08-am

2016-09-28-10-09-29-am

 

 

Paul Stametes, amerykański naukowiec idzie jeszcze dalej twierdząc, że mogą okazać się zbawieniem dla naszego świata. Posłuchajcie jego wystąpienia na Ted’ex, w którym opowiada jak potrafią oczyszczać glebę, zwalczać insekty, bakterie czy wirusy! My na naszym rodzinnym gruncie razem z Martą Wrzosek (mykolożką) i Zbyszkiem Kmieciem, przyglądamy się migracjom grzybów grzybom, nieoczywistym, mylącym. Złotak wysmukły, babie uszy, łuszczak – jeśli jeszcze ich nie znacie – przeczytajcie koniecznie!

 

 

 

 

2016-09-28-10-12-52-am Grzyb, pleśń – to niezbędny składnik wielu procesów w kulinariach – o zakwasie, serach, wędlinach, których by bez nich nie było pisze najlepszy w tej dziedzinie specjalista w naszym kraju Gieno Mietkiewicz. Mamy jeszcze dla was materiał o Grzybolągach czyli, coraz bardziej u nas popularnych grzybach egzotycznych: boczniaku, nameko, shiitake, soplówce jeżowatej. Odwiedziliśmy ich producenta w podlubelskiej Dąbrowce i poprosiliśmy Michała Gniłkę by podał kilka przepisów na ich podanie. Jeśli już naspacerujecie się po wilgotnych i mrocznych polskich lasach chwilę odmiany znajdziecie w naszej sekcji poświęconej Kalifornii – USTA dla was opisują najlepsze miejsca w San Francisco, zwiedzają winiarnie w Napa Valley, rozmawiają z szefem kuchni Tartine Bar, Nicolasem Ballą, odkrywając (a jednak) jego polskie korzenie.

 

2016-09-28-10-10-44-am 2016-09-28-10-10-59-am

 

 

 

 

Życzymy milej lektury i pięknej jesieni!

 

 

 

 

 





comments powered by Disqus