JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Another Morning: Polska


Googlując frazę ‘skąd pochodzi jajecznica’ znalazłam odniesienie do pałacu w Wilanowie, a wpisując to zapytanie w języku Szekspira znalazłam wzmiankę, że robili ją już starożytni Rzymianie. Jednak czytając artykuł Jarosława Dumanowskiego coraz bardziej utwierdzałam się w przekonaniu, że jajecznica jest po prostu nasza.
Dowiadujemy się dzięki niemu, że przepis na jajecznice pojawił się w „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego, książce, która uważana jest za pierwszą polską książkę kucharską.
Szukając co jakiś czas nowych śniadań trafiam również na zestawienia prezentujące śniadania z całego świata i gdy trafiam na polskie zazwyczaj jest to jajecznica z kiełbasą. Czyli utwierdzam się w przekonaniu, że jest nasza.
Szukam dalej i trafiam na wzmianki o jajecznicy u Włochów i Anglików datowane na 15 i 16 wiek.
Książka Czernieckiego też pochodzi z 16 wieku, a z włoskich notatek nic nie wynika.
Obecnie można zjeść ją w każdym kraju, wariacji na jej temat jest co niemiara. Zainspirowana nowym numerem Ust, który traktuje o grzybach podaję przepisy na klasyczną jajecznice z odrobiną drobno posiekanej cebuli wzbogaconą świeżymi kurkami i boczniakami! Smacznego!
 
 
Składniki (dla 2 osób):

  • 6 jajek z wolnego wybiegu „0“
  • 2 świeże boczniaki
  • garść kurek
  • 1 mała cebula
  • 40 g masła
  • sól, pieprz

 
Na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, smażymy aż się zeszkli i dodajemy pokrojone w paski grzyby, smażymy 3-4 minuty. Jaja rozbijamy w misce, delikatnie mieszamy i wylewamy na patelnię. Ja mieszam jajecznicę drewnianą łyżką zgarniając ją od brzegów do środka przez środek do patelni, jeden prosty ruch tak naprawdę. Jeżeli chodzi o podanie to niestety ale nie potrafię odmówić sobie klasycznej kajzerki lub kromki jasnego pieczywa.
 
Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/USTA magazyn

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa