Redakcja

Grzyby z fusów

Dzień w dzień z każdą wypitą filiżanką kawy, kolejna porcja fusów trafia do kosza. Niewiele osób wie jednak, że kawa jest świetnym podłożem do hodowli grzybów. W Rotterdamie założyciele RotterZwam wpadli na pomysł wykorzystania tej właściwości, by na bazie redukcji odpadów, produkować właśnie grzyby. Siemen Cox i Mark Slegers zainspirowani ideą gospodarki cyrkularnej, w opuszczonym aquaparku z lat 80 założyli prawdziwe królestwo grzybów, w którym nic się nie marnuje.

– 9/10/2016 –

 

2016-10-10-08-29-44-pm

Boczniaki na fusach z kawy rosną świetnie i bardzo szybko. Potrzebują jedynie 5 tygodni. Specjalne worki, wypełnione mieszanką fusów z grzybnią, zapełniają dziś dawne przebieralnie wodnej świątyni rozrywki. Zawieszone na starych wieszakach, przypadkowo przypominających nieco rzeźnicze haki, dostarczają aż do pięćdziesięciu kilogramów grzybów tygodniowo.

Oprócz hodowli w dawnym parku wodnym funkcjonuje też bar i restauracja oferująca grzybne potrawy w ciekawych interpretacjach. Boczniaki RotterZwam dostępne są wielu lokalnych restauracjach i sklepach, a zainteresowani mogą nabyć mini zestaw do domowej hodowli. Wszystko zgodnie z zasadą, że zarówno produkcja jak i spożycie mają odbywać się w promieniu kilku kilometrów.

 

2016-10-10-08-29-15-pm

Tekst: Anna Molenda





comments powered by Disqus