W roku 1683 w miasteczku Gaggenau położonym w głębi Szwarcwaldu, założono kuźnię. Wraz z rosnącym popytem rosła też liczba produktów, aż wreszcie pod koniec XIX wieku firma Gaggenau wytwarzała już nie maszyny rolnicze, ale rowery marki Badenia oraz emaliowane znaki graficzne. Nabyte w tym okresie doświadczenia z zakresu technologii emaliowania zapewniły marce przewagę nad konkurencją – powstał wówczas pierwszy emaliowany piekarnik. W roku 1931 spółka została kupiona przez rodzinę Blanquetów, a w roku 1956 syn Georg, zainspirowany swoją pasją kulinarną, zrealizował koncepcję kuchni zaprojektowanej zgodnie z indywidualnym zamówieniem klienta i wyposażonej w udoskonalone, łatwe w użyciu urządzenia. W ten sposób narodził się nowy rozdział w historii marki Gaggenau.
Wizja ta zapewniła marce Gaggenau pierwszą na świecie i wiodącą pozycję na polu kuchennych urządzeń do zabudowy o niezwykle funkcjonalnym i estetycznym charakterze, stawiając ją na czele procesu ewolucji zindywidualizowanej kuchni. Design tych urządzeń stanowił ucieleśnienie ponadczasowego piękna oraz dążenia do połączenia najwyższej precyzji wykonania z pionierskimi innowacjami. Ten etos wzorniczy obowiązuje także dzisiaj, przyczyniając się do tworzenia unikalnej tożsamości i struktury urządzeń marki Gaggenau. Stanowi on również inspirację obchodów 333 lat ewolucji marki Gaggenau.
Sven Schnee, dyrektor do spraw marki Gaggenau, stwierdza, „Niebywała jest myśl, że marka Gaggenau tworzona jest bez przerwy od 333 lat, a wartości, na których się opiera, pozostały niezmienne od roku 1683. Ciągłe dążenie do autentyczności i bezkompromisowej jakości bardzo istotnie wpłynęło na obecną tożsamość marki Gaggenau; nasze dziedzictwo to dzisiaj istotna część naszego DNA. Właśnie dlatego chcemy wykorzystać tę rocznicę do jednoczesnej celebracji przeszłości, teraźniejszości i przyszłości i cieszymy się bardzo, że będziemy w tym dniu mogli zaprezentować symbolizującą to wszystko nową, przyszłą ikonę marki; element nowoczesnego, innowacyjnego wzornictwa, będący symbolem tradycyjnej i ponadczasowej manufaktury.”
Gaggenau jest producentem najwyższej jakości urządzeń gospodarstwa domowego i cieszy się pozycją lidera innowacji w zakresie technologii i wzornictwa „Made in Germany”. Wielokrotnie nagradzane urządzenia tego przedsiębiorstwa, którego historia sięga wstecz roku 1683, zawsze rewolucjonizowały wyposażenie domowych kuchni. Sukces marki oparty jest na postępie technicznym i wyrazistej formie w połączeniu z doskonałą funkcjonalnością. Od roku 1995 Gaggenau jest spółką koncernu BSH Hausgeräte GmbH z Monachium, obecną dzisiaj w ponad 50 krajach i dysponującą flagowymi salonami wystawienniczymi w największych światowych metropoliach.
The difference is Gaggenau.
www.gaggenau.com
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Slow Polsce
Tegoroczne lato minęło nam głównie na wycieczkach krajoznawczych i poznawaniu urokliwych miejsc w Polsce. Odwiedziliśmy kameralne domy na skraju boru, urokliwe osiedla nad morzem, modernistyczne wille a nawet zamki! Zebraliśmy dla Was wszystkie te miejsca w przewodniku i dzielimy się nimi z Wami, byście mogli zaplanować jesienne wypady za miasto. Nadmorski modernizm Jadąc nad polskie morze chcemy
#MaxxiMUM możliwości
Jesienią więcej czasu spędzamy w kuchni, to czas na nowe eksperymenty i odkrycia kulinarne. Szukamy inspiracji, tworzymy nowe przepisy, wyciskamy maksimum z dostępnych, sezonowych składników. Ale w naszych prekursorskich działaniach możemy mieć wsparcie. Poznajcie robota kuchennego MaxxiMUM marki Bosch. Podanie ciepłej, kruchej, pachnącej cynamonem szarlotki z lodami lub bitą śmietaną, do świeżo zaparzonej kawy nie
# Bosch, MaxxiMUMTopinambur niejedno ma imię
Na warsztat wzięli retro warzywa: buraka, rabarbar, jarmuż, brukiew, topinambur, pasternak i skorzonerę. Które z warzyw byo najtrudniejsze w obróbce, a które najbardziej inspirujące, jak praca nad książką zmieniła ich nawyki żywieniowe – opowiadają Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy książki „Retrowarzywa”. Zanurzając się w historie pojedynczych warzyw robicie wycieczkę po polskiej historii kulinarnej, gdzie kiedyś
#Praga – nasz przewodnik
Praktycznie nietknięta przez II wojnę światową, Praga jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych europejskich stolic. Ale jak to bywa w przypadku takich piękności – jej uroda jest zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. To proste – wpaść tu na moment, by zanurzyć się w eklektycznej mieszance gotyku i baroku, głęboko zaciągając się historią, zagubić się w wąskich
#