Redakcja

Jesień w osobowej

Kilka dni temu mieliśmy przyjemność degustować nową jesienną kartę w Głównej Osobowej w Gdyni. Jest w niej sporo klasyków jak tatar czy st​ek Bavette, ale jest też kilka ujmujących, nowatorskich ciekawostek, na przykład świetna dynia z kardamonem czy koktajl na bazie syropu z chleba żytniego.

– 11/11/2016 –

 

 

Główna Osobo​wa to lokal całodzienny. Czynny już od 8 rano, gdy serwuje śniadania, potem płynnie prześlizguje sie lunczem w kierunku kolacji, by dobę zamknąć serwisem barowym. Czyli dzisiejsza klasyka – knajpa musi być wydajna, musi pracować na pełnych obrotach. Bardzo lubimy to wnętrze nowoczesne, ale też, dzięki użyciu drewna, całkiem ciepłe. Przemyślany (ach system informacji o zajętości toalet, genialny) i już nagradzany projekt autorstwa Filipa Kozarskiego i PB Studio .

I jak w większości tak dobrze przemyślanych wnętrz, kuchnia też nie zawodzi, byliśmy tu już raz latem, cieszymy się, że tym razem mogliśmy przyjrzeć się bliżej menu, no i spotkać szefa kuchni, Tomasza Kubernę (wcześniej pracował w pobliskiej Sztuczce).

 

2016-11-10-05-05-34-pm

 

Na początek kolacji gościom zaproponowano trzy napary. Jeden z nich na bazie liści malin i jarzębiny z dodatkiem syropu z wrzosów i miodu szałwiowego bardzo rozgrzewający, rewelacyjny! Co ciekawe szef kuchni sam suszy zioła, liście i owoce. Na zapleczu Osobowej znalazło się miejsce na małą suszarnię.

 

Potem pojawiła się klasyczna cebulowa gotowana na drobiowym bulionie, palonych kościach i białym winie – smakowała  idealnie, zapewne dzięki  karmelizacji przeprowadzonej w punkt! Dwa następne dania to także klasyki: smaczny był tatar wołowy z chrustem ziemniaczanym i takiż stek z bawety z bardzo dobrym berneńskim sosem. Większe emocje wywołała w nas dynia z kardamonem oraz pieczony burak podany z parmezanem jako pełnoprawne, duże danie, nie tylko przystawka.

 

 

2016-11-10-05-09-19-pm

 

Pomiędzy daniami barman zaserwował kilka koktajli. Nam najbardziej spodobał się ten na bazie syropu z chleba żytniego (sami robią), wódki, podany w szampańskim kieliszku, z bułką tartą, niesłodki, a jednak słodki, jak tiramisu w płynie, kremowy, ale lżejszy od egg nog, fantastyczna harmonia, genialna sprawa!

 

 

 

 

Tekst: Anna Królikiewicz

Zdjęcia: Głowna Osobowa





comments powered by Disqus