Redakcja

Dynia z grzybami w occie i majonezem miso

Zimowa przystawka? Krzysztof Łapawa z poznańskiej Oślej Ławki proponuje pieczoną dynię z grzybkami i egzotycznym majonezem.

– 20/12/2016 –


 

Pieczona dynia:

  • ½ kg dyni muscat
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Majonez:

  • 300 ml oleju z pestek winogron
  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżka białego miso
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka wina mirin
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru

Dressing:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Oraz

  • 300 g grzybów w occie (Krzysztof podał shiitake, shimeji i kurki)
  • świeży majeranek

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 15-20 minut, aż dynia zmięknie, studzimy.

Robimy majonez. Żółtka łączymy z miso i musztardą. Ubijamy, cienkim strumieniem wlewając olej. Gdy majonez będzie jednolity i gęsty, dodajemy mirin, imbir i pieprz. Łączymy składniki dressingu, mieszamy z upieczoną dynią. Grzyby odsączamy na sitku. Na spodzie talerzy kładziemy odrobinę majonezu, dynię i grzyby, posypujemy listkami majeranku.





comments powered by Disqus