JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Dynia z grzybami w occie i majonezem miso


 
Pieczona dynia:

  • ½ kg dyni muscat
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Majonez:

  • 300 ml oleju z pestek winogron
  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżka białego miso
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka wina mirin
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru

Dressing:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Oraz

  • 300 g grzybów w occie (Krzysztof podał shiitake, shimeji i kurki)
  • świeży majeranek

 
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 15-20 minut, aż dynia zmięknie, studzimy.
Robimy majonez. Żółtka łączymy z miso i musztardą. Ubijamy, cienkim strumieniem wlewając olej. Gdy majonez będzie jednolity i gęsty, dodajemy mirin, imbir i pieprz. Łączymy składniki dressingu, mieszamy z upieczoną dynią. Grzyby odsączamy na sitku. Na spodzie talerzy kładziemy odrobinę majonezu, dynię i grzyby, posypujemy listkami majeranku.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur