Zapalony wędkarz Olin Gutowski pisze o atrakcjach Wybrzeża. Profesor Jarosław Dumanowski przybliża historię ryb w polskiej kuchni. Krytyk architektury Grzegorz Piątek skupia się na gdyńskim modernizmie. Monika Brzywczy pisze o zwyczajach rybaków. Z „O rybach” dowiecie się też,
jak odpowiedzialnie kupować ryby, tak by nie przyczyniać się do zaburzenia bałtyckiego ekosystemu. Wszystkie zdjęcia w książce zostały wykonane przez Krzysztofa Kozanowskiego, stylizowała Renata Prandota-Prandecka, za projekt książki jest odpowiedzialna Magdalena Piwowar.
„O rybach” Full Meal 2016, 69 zł
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Wzór na smak
Na początku kwietnia ukazała się kolejna książka kulinarna, przygotowana i wydana przez zespół UST. Ty razem jest o smakach, o tym dlaczego słodki lubi kwaśny, a kwaśny gra ze słonym. O tym, co to jest umami, jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czym połączyć bakłażana, truskawki, ryby. Autorem „Wzoru na smak” jest Grzegorz Łapanowski,
# Grezgorz Łapanowski, Wzór na smakKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczJuż są! Usta po raz trzeci!
Wydaliśmy przyjęcie nad wodą dla przyjaciół Moniki Brodki, zaprosiliśmy na kolację Alicię Rios, artystkę i przyjaciółkę Pedro Almodovara, namówiliśmy ją też na stworzenie specjalnej jedzeniowej rzeźby inspirowanej Warszawą, zwiedziliśmy i opisaliśmy gastronomiczny Sztokholm. Ale przede wszystkim zabieramy was nad wodę. Tematem numeru są ryby, te spotykane w polskich jeziorach i rzekach, o których opowiadają nam dwaj
# Agata Pospieszyńska, Anna Królikiewicz, batrachy, Filip Claeys, foodie, magazyn Usta, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Monika Brodka, Olin Gutowsk, pałasze, Pedro Almodovar, rogatnice, sztokholm, USTA, żabnice