JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pigwa w herbacie z lodami marcepanowymi


 
 
Pigwa:

  • 3 pigwy
  • ½ l soku jabłkowego
  • 1 laska wanilii
  • 20 g czarnej herbaty
  • 20 ml wódki

Lody:

  • 500 ml tłustego mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 200 g marcepanu
  • 10 żółtek

Oraz:

  • 2 łyżki dobrej czarnej herbaty

 
Owoce obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Wkładamy do wody zakwaszonej sokiem z cytryny. W rondelku podgrzewamy sok z rozkrojoną laską wanilii, wrzucamy pigwy i gotujemy do miękkości. Zlewamy płyn przez sitko, pigwę studzimy. W zlanym syropie przez 2 minuty zaparzamy herbatę. Cedzimy i redukujemy, aż syrop zgęstnieje. Mieszamy z wódką i przelewamy do pojemniczka – po ostygnięciu syrop powinien nabrać konsystencji delikatnej galaretki.
Robimy lody. Gotujemy mleko ze śmietanką i posiekanym marcepanem, mieszając, aż marcepan się rozpuści. Żółtka miksujemy i zaparzamy przygotowaną masą, stale mieszając. Przelewamy do garnka, podgrzewamy, mieszając. Gdy masa osiągnie temperaturę 83°C, cedzimy ją przez sitko do pojemnika. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Następnie ubijamy w maszynce do lodów lub sorbetierze.
Herbatę ucieramy na proszek i przesiewamy przez sitko. Na spodzie każdego talerzyka kładziemy odrobinę galaretki z pigwy, posypujemy szczyptą zmielonej herbaty, nakładamy dwa kawałki pigwy i porcję lodów.
 
Przepis: Krzysztof Łapawa, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa