Redakcja

Pigwa w herbacie z lodami marcepanowymi

Nasza świąteczne sesja z 12 numeru UST. Na deser Krzysztof Łapawa zaserwował lody marcepanowe z pigwą w syropie herbacianym.

– 26/12/2016 –

 

 

Pigwa:

  • 3 pigwy
  • ½ l soku jabłkowego
  • 1 laska wanilii
  • 20 g czarnej herbaty
  • 20 ml wódki

Lody:

  • 500 ml tłustego mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 200 g marcepanu
  • 10 żółtek

Oraz:

  • 2 łyżki dobrej czarnej herbaty

 

Owoce obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Wkładamy do wody zakwaszonej sokiem z cytryny. W rondelku podgrzewamy sok z rozkrojoną laską wanilii, wrzucamy pigwy i gotujemy do miękkości. Zlewamy płyn przez sitko, pigwę studzimy. W zlanym syropie przez 2 minuty zaparzamy herbatę. Cedzimy i redukujemy, aż syrop zgęstnieje. Mieszamy z wódką i przelewamy do pojemniczka – po ostygnięciu syrop powinien nabrać konsystencji delikatnej galaretki.

Robimy lody. Gotujemy mleko ze śmietanką i posiekanym marcepanem, mieszając, aż marcepan się rozpuści. Żółtka miksujemy i zaparzamy przygotowaną masą, stale mieszając. Przelewamy do garnka, podgrzewamy, mieszając. Gdy masa osiągnie temperaturę 83°C, cedzimy ją przez sitko do pojemnika. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Następnie ubijamy w maszynce do lodów lub sorbetierze.

Herbatę ucieramy na proszek i przesiewamy przez sitko. Na spodzie każdego talerzyka kładziemy odrobinę galaretki z pigwy, posypujemy szczyptą zmielonej herbaty, nakładamy dwa kawałki pigwy i porcję lodów.

 

Przepis: Krzysztof Łapawa, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski





comments powered by Disqus