Redakcja

Pudełko 14: bajgiel z szarpaną wołowiną

Dla jednej kanapki nie warto piec całej łopatki… ale warto upiec ją na np. kolację z przyjaciółmi, a to co zostanie wpakować w bajgla i zabrać na lunch do pracy.

– 3/01/2017 –

Składniki:
  • łopatka wieprzowa ze skórą (2-3 kg)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka mielonych ziaren kopru
  • 3 łyżki oliwy
Skórę nacinamy w kratkę – ja zawszę o to proszę mojego rzeźnika. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy do brytfanki i zawijamy w folię plastikową, odstawiamy na 24h. Następnego dnia folię plastikową wymieniamy na aluminiową i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 170 stopni, pieczemy tak przez 3 godziny po tym czasie odkrywamy, polewamy sosem, znów przykrywamy i wstawiamy na kolejną godzinę. Tę czynność powtarzamy przez kolejne 2 godziny. Na koniec odkrywamy i dopiekamy przez 30 minut. Mięso powinno być soczyste i dawać się z łatwością dzielić widelcem (szarpać)
Konfitura z czerwonej cebuli
  • 1 kg cebuli
  • 300 g cukru palmowego
  • szklanka octu balsamicznego
  • 3 liście laurowe
Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka, przekładamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na godzinę. Przekładamy wszystko na patelnię, zalewamy octem, dodajemy liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż cebula zmięknie i się skarmelizuje.
Dla ambitnych podaję przepis na moje ulubione bajgle:
Bajgle nowojorskie 6 szt.
  • 500 gram mąki pszennej typu 400
  • 250 ml wody ciepłej
  • 1 saszetka drożdży sypkich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli drobnej.
Wszystkie składniki łączymy.Wyrabiamy energicznie ciasto 8-10 minut aż będzie odchodzić od rąk, będzie miłe w dotyku i twarde jak czubek nosa. Odstawiamy do wyrośnięcia na min 2 godziny, przykryte wilgotną ściereczką albo folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 6-7 części z każdej kulki robimy wałek o grubości 2 cm długości ok. 28 cm. Łączymy oba końce na zakładkę i rolujemy palcami tak by się dokładnie połączyły. Obwarzanki układamy na pergaminie, na blasze do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Delikatnie smarujemy wierzch bajgli białkiem i posypujemy makiem lub solą gruboziarnistą, sezamem czy kminkiem.Pieczemy w 220-230 stopni C przez 12 – 15 minut.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie Krzysztof Kozanowski




comments powered by Disqus