JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Dyniowy muffinek ze śniegiem o smaku amaretto


piure dyniowe:

  • 500g dyni- obranej ze skóry i pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1000ml wody
  • 5 łyżeczek cukru brązowego
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw ( równe proporcje zproszkowanego: imbiru, cynamony, gałki muszkatułowej, czarnego pieprzu, goździków)
Mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do całkowitej miękkości dyni – około 30-40min. Odcedzamy i ucieramy na pure.
lukier dyniowy:
  • 200g dyniowego piure
  • 50g oleju kokosowego
  • 60g syropu klonowego lub z agawy
Miksujemy wszystkie składniki i przekładamy do rękawa cukierniczego. Masę wstawiamy do lodówki na 20-30 min, aby stężała.
śnieg z amaretto:
  • 200ml amaretto
Alkohol zamrażamy i skrobiemy widelcem aby otrzymać lekki śnieżek.
muffinki:
  • 130g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 50g cukru brązowego
  • 130g piure dyniowego
  • 100g kandyzowanego imbiru
  • 100g mleka kokosowego
  • 100g oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

 

Mieszamy ze sobą suche składniki. Resztę składników miksujemy razem, a następnie delikatnie łączymy z suchymi. Tak otrzymaną masę wlewamy do 2/3 wysokości foremek muffinkowych i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z pieca i pozwalamy, aby same przestygły, dekorujemy lukrem dyniowym oraz już przygotowanym śniegiem o smaku amaretto.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa