Redakcja

Dyniowy muffinek ze śniegiem o smaku amaretto

Skoro mamy za sobą już pierwsze płatki w tym sezonie, my też postanowiliśmy trochę pośnieżyć. Ale spokojnie, spokojnie. To tylko biel proszku z amaretto na dyniowym muffinku o wdzięcznym kształcie Fuji. Urocza wariacja na temat przełomu jesieni i zimy w wykonaniu naszego niezastąpionego Mickey Rottena. Wszystko absolutnie wegańskie.

– 10/02/2017 –

piure dyniowe:

  • 500g dyni- obranej ze skóry i pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1000ml wody
  • 5 łyżeczek cukru brązowego
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw ( równe proporcje zproszkowanego: imbiru, cynamony, gałki muszkatułowej, czarnego pieprzu, goździków)
Mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do całkowitej miękkości dyni – około 30-40min. Odcedzamy i ucieramy na pure.
lukier dyniowy:
  • 200g dyniowego piure
  • 50g oleju kokosowego
  • 60g syropu klonowego lub z agawy
Miksujemy wszystkie składniki i przekładamy do rękawa cukierniczego. Masę wstawiamy do lodówki na 20-30 min, aby stężała.
śnieg z amaretto:
  • 200ml amaretto
Alkohol zamrażamy i skrobiemy widelcem aby otrzymać lekki śnieżek.
muffinki:
  • 130g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 50g cukru brązowego
  • 130g piure dyniowego
  • 100g kandyzowanego imbiru
  • 100g mleka kokosowego
  • 100g oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

 

Mieszamy ze sobą suche składniki. Resztę składników miksujemy razem, a następnie delikatnie łączymy z suchymi. Tak otrzymaną masę wlewamy do 2/3 wysokości foremek muffinkowych i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z pieca i pozwalamy, aby same przestygły, dekorujemy lukrem dyniowym oraz już przygotowanym śniegiem o smaku amaretto.




comments powered by Disqus